vasile-alecsandri

Poezia „Lelițele” de Vasile Alecsandri este una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale sale, fiind inclusă în multe antologii de poezie românească. Această poezie este o descriere poetică a unor lelițe aflate într-un lan de grâu și este caracterizată prin utilizarea unor imagini sugestive, a unei atmosfere pline de delicatețe și a unei ritmici melodioase.

De-a lungul timpului, această poezie a fost interpretată în mai multe moduri, de la simbolizarea inocenței și frumuseții pure, până la o aluzie la fragilitatea și trecătoarea vieții umane. Poezia a fost pusă pe muzică de mai mulți compozitori români, devenind astfel și un cântec popular.


Dragă mi-e leliţa-naltă
Şi la mers cam legănată.
Dragă mi-e leliţa-n joc
Când se leagănă cu foc,
Unde-şi pune piciorul,
Se aprinde mohorul.
Unde aruncă-un ochişor,
Arde sufletul de dor!
Dragă mi-e leliţa mică
Şi de trup cam gingăşică,
Că se suie pe opincă
Şi dă gură subţirică;
Câte fete cu mărgele,
Toate-s drăguţele mele.
Câte fete cu bundiţă,
Poartă miere pe guriţă.
Câte fete răsărite,
Toate-mi par flori înflorite.
Cum aş face, cum aş drege,
Că pe toate le-aş culege,
Să-mi fac traiul şi să mor
Legănat pe sânul lor!

Rezumat extins la poezia Leliţele de Vasile Alecsandri

„Lelițele” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, publicată în volumul „Doine și Lăcrimioare” din 1853. Aceasta este o poezie de dragoste, care surprinde farmecul naturii într-un mod subtil și romantic.

Poezia începe cu o descriere a lelițelor, care sunt personificate ca niște ființe delicate și pure. Ele sunt asociate cu iubirea și dorința, fiind un simbol al fragilității și frumuseții femeilor.

Ulterior, poetul se adresează iubitei sale, exprimându-și dorința de a fi lângă ea într-un moment de liniște și pace, atunci când natura este plină de mister și magie. În final, el se declară fericit și mulțumit de faptul că a găsit dragostea, iar iubita sa este comparată cu o floare care îl înalță spre cer.

Poezia „Lelițele” este o operă de artă lirică, care încântă prin simplitatea și delicatețea sa. Ea a fost apreciată de cititori de-a lungul timpului, fiind una dintre cele mai reprezentative poezii de dragoste ale literaturii românești.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.