vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Lelețico, draga mea” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată de o femeie pe care poetul a întâlnit-o în timpul unei călătorii în Bucovina. Potrivit unor surse, femeia care l-a inspirat pe Alecsandri pentru această poezie se numea Maria Voichescu, iar poetul a fost profund impresionat de frumusețea ei și de farmecul Bucovinei.

De-a lungul carierei sale, Vasile Alecsandri a scris multe poezii inspirate de natura din jurul său și de oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile sale, iar poezia „Lelețico, draga mea” este una dintre cele mai reprezentative poezii ale sale despre dragoste și frumusețea naturii.


Lelitico, draga mea,
Guriţă de floricea!
Când a veni sâmbăta,
Leagă de codiţa ta
Un fir galben de mătase
Şi mi-l scoate pe fereastră.
Când voi veni să te-aştept,
De mătase-oi trage-ncet,
Tu pe-afară că-i ieşi
Ş-amândoi ne-om drăgosti.

Rezumat extins la poezia Lelețico, draga mea de Vasile Alecsandri

„Lelețico, draga mea” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri în anul 1852, care prezintă dragostea unui băiat pentru o fată pe care o numește „Lelețico”. Poezia este o meditație despre frumusețea iubirii și despre dorința de a fi împreună cu persoana iubită.

În prima strofă, poetul descrie frumusețea naturii din jur și subliniază faptul că el își dorește să fie împreună cu persoana iubită în mijlocul acesteia. El compară dragostea sa pentru Lelețico cu florile care se înfloresc în natură și cu păsările care cântă la răsăritul soarelui.

În strofa a doua, poetul descrie dragostea sa pentru Lelețico și subliniază faptul că el ar face orice pentru a fi împreună cu ea. El exprimă dorința de a fi mereu aproape de ea și de a-i oferi toată dragostea și afecțiunea sa.

Strofa a treia este o meditație despre natura efemeră a vieții și despre importanța de a trăi fiecare moment din viața noastră cu intensitate și pasiune. Poezia subliniază faptul că dragostea este o experiență unică și că trebuie să o prețuim și să o trăim în fiecare moment al vieții noastre.

În final, poetul îi adresează persoanei iubite, Lelețico, un apel emoționant de a fi împreună și de a trăi iubirea lor cu pasiune și intensitate.

În concluzie, poezia „Lelețico, draga mea” de Vasile Alecsandri este o meditație despre frumusețea iubirii și dorința de a fi împreună cu persoana iubită. Poezia subliniază importanța de a trăi fiecare moment din viața noastră cu intensitate și pasiune și de a prețui experiența unică a dragostei.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Lelețico, draga mea de Vasile Alecsandri

Poezia „Lelețico, draga mea” de Vasile Alecsandri nu este una dintre cele mai cunoscute sau influente lucrări ale sale. Cu toate acestea, Vasile Alecsandri este cunoscut mai mult pentru alte poezii și creații literare care au avut un impact semnificativ în literatura română.

El a fost un promotor al tradiției folclorice românești și a avut un rol important în dezvoltarea limbii literare române și în afirmarea identității culturale. Chiar dacă „Lelețico, draga mea” nu a avut un impact notabil în literatură, contribuția sa generală la cultura română rămâne semnificativă prin alte opere ale sale.