Un fapt interesant despre poezia „Legenda lăcrimioarei” de Vasile Alecsandri este că aceasta este inspirată de o legendă populară românească despre o floare care plânge pentru iubirea pierdută a unei tinere fete. Legenda lăcrimioarei a fost o poveste populară în cultura românească de secole, și a fost adesea menționată în literatura și arta românească. Prin intermediul poeziei „Legenda lăcrimioarei”, Alecsandri a reușit să transforme această legendă într-un simbol al iubirii pierdute și al sensibilității și să ofere o perspectivă poetică și sensibilă asupra acestui subiect.
De asemenea, poezia a fost apreciată pentru calitatea sa muzicală, pentru limbajul poetic și pentru mesajul său puternic despre iubire, suferință și compasiune. Astfel, poezia „Legenda lăcrimioarei” de Vasile Alecsandri rămâne o poezie relevantă și astăzi, un simbol al sensibilității și al iubirii pierdute în cultura și tradiția românească.
I
În rai nici o minune plăcută nu lipsea.
Văzduhul lin, răcoare, a crini amirosea,
Căci albele potire în veci tot înflorite
Scoteau din a lor sânuri arome nesfârşite.
Lumina era moale şi-ndemnătoare şopţii.
Nici noaptea urma zilei, nici ziua urma nopţii.
Prin arbori cântau păsări, prin aer zburau îngeri,
Şi nu găseau răsunet în el a lumii plângeri;
Căci scris era pe ceruri, pe frunze şi pe unde:
„Nici umbra de durere aice nu pătrunde”.
Pe maluri verzi, frumoase, de râuri limpezite,
Stau sufletele blânde, iubinde, fericite,
Gustând în liniştire cerească veselie
Ce-n fiecare clipă cuprinde-o vecinicie.
Dulce-adăpost de pace, grădină-ncântătoare…
Avea orice minune, dar îi lipsea o floare.
II
Şi iată că soseşte un oaspe de pe lume,
Un suflet alb şi tânăr pe-un nor de dulci parfume;
Iar sufletele toate îi ies lui înainte,
Primindu-1 cu zâmbire, cu gingaşe cuvinte,
Şi-i zic: „În raiul nostru bine-ai sosit, copile!
Curând plecaşi din viaţă! Nu plângi a tale zile?”
„Nu, căci am dat o clipă de viaţă trecătoare
Pe alta mai ferice şi-n veci nepieritoare.”
„Şi nu ţi-e dor acuma de lumea pământească?”
„Nu, căci mai mult îmi place întinderea cerească.”
„Cum? Nu laşi nici o jale pe urma ta duioasă?”
„Ah! las o mamă scumpă, o mamă drăgăstoasă
Şi vecinic după dânsa voi plânge cu durere!”
Zicând, copilul plânge, lipsit de mângâiere,
Şi lacrimile-i calde se schimbă-n lăcrimioare.
De-atunci nu mai e lipsă în rai de nici o floare!
Rezumat extins la poezia Legenda lăcrimioarei de Vasile Alecsandri
„Legenda lăcrimioarei” este o poezie romantică scrisă de Vasile Alecsandri, care surprinde frumusețea și sensibilitatea unei legende populare despre o floare care plânge pentru iubirea pierdută a unei tinere fete.
Poezia începe cu o descriere a naturii și a peisajului din jur, sugerând o atmosferă misterioasă și romantică. Apoi, Alecsandri introduce personajele principale ale poeziei, o tânără fată și iubitul ei, care este luat de la ea de către moarte.
În a doua strofă, poezia se concentrează asupra legendelor populare despre lăcrimioară, o floare care plânge pentru iubirea pierdută a unei tinere fete. Alecsandri sugerează că această legendă este o expresie a durerei și a suferinței iubirii pierdute, și că lăcrimioara este un simbol al acestei suferințe și al sensibilității.
În cea de-a treia strofă, poezia devine mai intimă, sugerând că tânăra fată din poezie este ca lăcrimioara, plângând pentru iubirea pierdută a iubitului său. Alecsandri sugerează că această iubire este puternică și că tânăra fată simte o durere profundă pentru pierderea ei.
În final, poezia încheie cu un apel la compasiune și la înțelegerea suferinței celor care iubesc. Alecsandri sugerează că aceasta este o lecție importantă pentru toți oamenii, să fie sensibili și să aibă compasiune pentru durerea altora.
În general, „Legenda lăcrimioarei” este o poezie evocativă și plină de sensibilitate, care surprinde frumusețea și sensibilitatea unei legende populare despre iubirea pierdută și care explorează teme precum suferința, sensibilitatea și compasiunea. Este o poezie care a rămas relevantă și astăzi, deoarece iubirea și durerea iubirii pierdute rămân subiecte universale și încărcate de semnificație în viața oamenilor.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.