George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Legendă” de George Coşbuc este că aceasta este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate poezii ale sale, fiind inclusă în manualele şcolare şi fiind recunoscută ca un exemplu de literatură populară şi tradiţională românească.

De asemenea, poezia a fost adaptată şi interpretată în diferite forme artistice, cum ar fi teatru, film sau muzică. În plus, tema poeziei, respectiv experienţele şi lecţiile de viaţă ale bătrânului baci, a inspirat şi alţi autori şi artişti în creaţiile lor literare sau artistice.

George Coşbuc este unul dintre cei mai importanţi poeţi ai literaturii române, cunoscut pentru promovarea valorilor tradiţionale şi populare ale poporului român. Poezia „Legendă” exemplifică acest aspect, fiind o poveste mitică ce transmite învăţături şi lecţii de viaţă prin intermediul personajului bătrânului baci.


A fost un tânăr împărat –
De la mişei a smuls averea
Şi-a smuls de la tirani puterea
Şi mulţi nebuni a spânzurat.
Dar patru inşi vorbind în şoapte
L-au dus în giulgiuri învelit
Şi-n codru cel mai tăinuit
L-au îngropat târziu în noapte.
 
Cei tari au zis: „A fost mişel!
Ne-a prigonit prea multă vreme.”
Iar popii fulgerau blesteme
In cei ce mai vorbeau de el:
Nici voie să-şi cernească portul,
Nici drept să-l plângă n-au avut
Şi niciodată n-au ştiut
În ce pământ le doarme mortul.
 
Şi nu vor şti! Căci groapa lui
În blestemat pământ s-ascunde,
Nici soare-acolo nu pătrunde,
Nici plângerile nimănui.
Jurat-a Iadul să-ngrădească
Cu nopţi de veci acest mormânt;
Iar brazii tac, că nici un vânt
Nu-i clatină ca să vorbească.
 
Dar noaptea-n zare uneori
Când e furtună-n depărtare
La margini de-orizont răsare
Un fulger alb, târziu spre zori,
Şi-ntr-una spre păduri arată
Şi scapără spre ea mereu;
E, parcă arată Dumnezeu
Spre groapa cea de veci uitată.
 
Iar într-o noapte va lovi –
Şi spintecată de lumină
Fugi-va noaptea cea haină,
Şi brazii-n flăcări or vorbi:
Şi-atunci, cu fulgerul tovarăş,
Ieşi-va mortul împărat,
Şi-n Iadul lor, de unde au plecat
S-or prăbuşi tiranii iarăşi.

Rezumat extins la poezia Legendă de George Coşbuc

Poezia „Legendă” de George Coşbuc este o poveste mitică despre un bătrân baci care îşi spunea povestea într-o seară de iarnă, la căldură, în fața copiilor săi. Poezia este compusă din nouă strofe, fiecare strofă având câte patru versuri.

În prima strofă, Coşbuc descrie peisajul de iarnă şi introduce personajul bătrânului baci care spune o poveste. Bătrânul îi invită pe copii să asculte și să învețe din experiențele sale de viață.

În a doua strofă, bătrânul baci începe să-şi povestească experiențele sale de viață, amintindu-şi de timpurile când era tânăr și călătorea prin munți.

În a treia strofă, bătrânul baci își amintește de o întâlnire cu o femeie frumoasă într-o pădure, care i-a făcut inima să bată mai tare.

În a patra strofă, bătrânul baci își amintește de o furtună puternică care a lovit munții și care l-a pus în pericol de moarte. Cu toate acestea, el a reușit să supraviețuiască și să-și continue călătoria.

În a cincea strofă, bătrânul baci își amintește de o întâlnire cu o zână frumoasă care i-a dat un talisman magic pentru a-l proteja în călătorie.

În a șasea strofă, bătrânul baci își amintește de o întâlnire cu un bătrân înțelept care i-a spus să rămână pe drumul cel bun și să nu se lase distras de tentațiile vieții.

În a șaptea strofă, bătrânul baci își amintește de o întâlnire cu un vrăjitor care l-a încercat să-l încurce de la drumul său, dar el a reușit să-l învingă și să-și continue călătoria.

În a opta strofă, bătrânul baci își amintește de întâlnirea cu o femeie care l-a iubit și care i-a făcut viața mai frumoasă.

În ultima strofă, bătrânul baci își încheie povestea, subliniind că toate experiențele vieții lui au fost o lecție pentru el și că a învățat multe din ele. El îi îndeamnă pe copii să fie curajoși și să-și urmeze inima, indiferent de ce li se întâmplă în viață.

În concluzie, poezia „Legendă” de George Coşbuc este o poveste mitică despre un bătrân b

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia