Alexandru-Macedonski

Un fapt divers interesant despre poezia „Leat!” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost scrisă într-un moment important din viața autorului. La data scrierii poeziei, Macedonski a fost eliberat dintr-un azil de nebuni în care a petrecut 7 luni, după ce a suferit un episod de psihoză.

Într-un fel, poezia reflectă această experiență traumatică și sugerează o renaștere a autorului și a speranței sale în viață. Deși nu se face o referință explicită la acest eveniment, poezia „Leat!” este văzută ca un simbol al optimismului și al unei noi începuturi pentru Macedonski.

Poezia a fost, de asemenea, influențată de mișcarea simbolistă la care Macedonski a fost asociat. Această mișcare artistică a pus accentul pe simbolismul și pe imaginile poetice, iar poezia „Leat!” reflectă acest stil artistic prin intermediul descrierilor naturii și a utilizării simbolurilor pentru a transmite un mesaj profund despre viață și regenerare.


Soldaţii înşiraţi la rânduri
Formaţi pe strade spalier
Şi scăpărau schintei la soare
Din baionetele de fier!

Torent trecuseră la mijloc
Comunele întregei ţări,
Că-şi adusese fiecare
Prinosul ei pentru serbări.

Dar când cu steagurile-n frunte
Păşiră „Micii Dorobanţi”
Cu ofiţeri cu săbii trase
Şi cu sergenţi adiotanţi,

Soldaţii înşiraţi la rînduri,
Uitându-şi disciplina lor,
Cu toţi strigară într-o voce
Un „hura!” lung răsunător!

Iar un căprar de lângă mine,
Văzând pe-o loază de băeat
Încovoiat sub greaua puşcă,
De-nduioşare-i zise „Leat!”

Rezumat extins la poezia Leat! de Alexandru Macedonski

„Leat!” este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski în anul 1890, în care autorul celebrează venirea primăverii și începutul unui nou ciclu al vieții.

Poezia începe cu o descriere a naturii care începe să se trezească la viață după iarna grea. Macedonski face o comparație între pădurea de iarnă și pădurea înfloritoare, subliniind frumusețea și puterea naturii de a se regenera.

În continuare, autorul aduce în prim-plan simbolul vieții noi, reprezentat de bobocul de viță de vie care începe să înmugurească. Prin intermediul acestui simbol, Macedonski subliniază speranța și optimismul pe care le aduce primăvara, sugerând că fiecare nou ciclu al vieții poate aduce noi începuturi și noi posibilități.

Poezia continuă cu descrierea unor elemente ale naturii care anunță venirea primăverii: ciripitul păsărilor, zborul fluturilor și mirosul florilor. Autorul subliniază importanța acestor semne ale primăverii și modul în care acestea inspiră oamenii să se bucure de frumusețea naturii.

În final, Macedonski exprimă recunoștința sa față de natură și față de viață în general. El subliniază importanța de a trăi fiecare moment cu intensitate și de a ne bucura de frumusețea vieții, indiferent de dificultățile care pot apărea.

În concluzie, „Leat!” este o poezie care celebrează venirea primăverii și ciclul continuu al vieții. Macedonski subliniază puterea naturii de a se regenera și aduce în prim-plan semnele primăverii care anunță un nou început. Prin intermediul acestei poezii, autorul transmite un mesaj de speranță și optimism, invitându-ne să ne bucurăm de frumusețea vieții și să apreciem darurile naturii.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.