vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Lacul de Como” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în timpul călătoriei pe care poetul a făcut-o în Italia, în anul 1861. Vasile Alecsandri a vizitat și a fost impresionat de frumusețea lacului de Como, fiind inspirat să scrie această poezie ca o celebrare a acestui loc deosebit.

De asemenea, poezia „Lacul de Como” a fost tradusă în diferite limbi străine, fiind o creație literară apreciată la nivel internațional. Aceasta a fost inclusă în antologii de poezie și în volume de literatură, fiind o creație clasică și eternă a literaturii române.

În plus, poezia „Lacul de Como” a fost adaptată și pusă în valoare prin diferite moduri artistice, cum ar fi interpretări muzicale și ilustrații. De asemenea, aceasta a fost inclusă în manualele de literatură pentru elevi, fiind o creație literară importantă în educația literară a tinerilor.


În lacul de Como e unda senină
Ca cerul albastru ivit printre nori.
În juru-i se-ntinde un rai de grădină
Ce varsă pe maluri buchete de flori.
 
Frumoasele villa, zâmbind în lumină,
Se-nşiră sub dealuri ca scumpe comori,
Şi-n umbra de arbori ce-n apă se-nclină
Trec bărci uşoare cu juni călători.
 
Pe mal o copilă se primblă-n răcoare.
Un flutur de aur s-alintă la soare
Şi cată-a se pune pe albul ei sân.
 
O! lac! o! minune! Ferice, ferice
De cine-şi închide aripile-aice,
Ca fluturul vesel pe floarea de crin!

Rezumat extins la poezia Lacul de Como de Vasile Alecsandri

Poezia „Lacul de Como” scrisă de Vasile Alecsandri este o creație poetică care celebrează frumusețea și misterul lacului cu același nume, situat în regiunea Lombardia din Italia. Poezia este compusă din nouă strofe, fiecare conținând câte patru versuri.

În prima strofă, poetul evocă imaginea unui lac cu apă liniștită și cu munții înalți ce se oglindesc în apele sale. El subliniază frumusețea și misterul acestui lac, sugerând că acesta este o sursă de inspirație și de fascinație pentru oameni.

În a doua strofă, poetul descrie natura din jurul lacului, sugerând că acesta este un loc deosebit de frumos, cu păduri și cu munți înalți ce se ridică la orizont. El sugerează că această natură încântătoare este o sursă de energie și de încurajare pentru oameni.

În a treia strofă, poetul evidențiază faptul că lacul de Como a fost locul preferat de poeți și de artiști, care și-au găsit aici inspirația pentru creațiile lor. El subliniază importanța acestui lac în cultura și în istoria omenirii.

În a patra strofă, poetul descrie o legendă despre acest lac, sugerând că acesta ar fi fost creat prin dorința unei fete frumoase care și-ar fi dorit să aibă un lac care să-i poarte numele. El sugerează că această legendă adaugă misterul și farmecul lacului de Como.

În a cincea strofă, poetul descrie imaginea unor bărci care se plimbă pe apele linștite ale lacului de Como, sugerând că acesta este un loc deosebit de liniștit și de calm. El sugerează că această liniște este o sursă de pace și de armonie pentru oameni.

În a șasea strofă, poetul evocă imaginea apusului de soare, sugerând că acesta este un moment magic și deosebit de frumos pentru lacul de Como. El subliniază frumusețea și misterul acestui moment al zilei, care amplifică farmecul și fascinația lacului.

În a șaptea strofă, poetul vorbește despre iubire și despre faptul că acest lac a fost locul unor iubiri celebre. El sugerează că acest lac a fost martorul unor sentimente pure și intense, ce au fost imortalizate în creațiile artiștilor și în legende.

În a opta strofă, poetul exprimă dorința sa de a putea privi mereu lacul de Como și de a se bucura de frumusețea și de misterul său. El sugerează că acest lac este o sursă de inspirație și de încuraj


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.