vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „La Veneţia mult duioasă” de Vasile Alecsandri este că aceasta reflectă fascinația secolului al XIX-lea pentru romantism și exotism. Veneția era considerată un loc exotic și misterios în acea perioadă, și mulți scriitori și artiști din Europa au călătorit acolo pentru a se inspira din frumusețea și misterul orașului.

Poezia lui Alecsandri sugerează că Veneția este un loc plin de magie și mister, dar și de tristețe și suferință. Mesajul profund al poeziei este unul de încurajare pentru a căuta frumusețea și misterul în lumea noastră, chiar și în locurile în care tristețea și suferința pot exista alături de frumusețe.


La Veneţia mult duioasă
Duios zboară gândul meu,
Când, în noaptea-ntunecoasă,
Pe simţirea-mi dureroasă
Se abate dorul greu.
 
Astfel pasărea rănită
De un şarpe otrăvit
Zboară, zboară obosită
Şi s-abate amorţită
Lângă cuibu-i înflorit.
 
O! Veneţio mult măreaţă!
Cine a putut gusta
A iubirilor dulceaţă
În poetica ta viaţă
Veşnic nu te va uita!
 
Te iubesc în a ta jale,
În veşmântul tău cernit,
Şi în gondolele tale
Ce se pierd printre canale
Ca un vis neisprăvit.
 
Te iubesc cu dor fierbinte
În frumosul tău trecut
Şi-n aducerea-aminte
Ale dragostelor sfinte
Ş-a fiinţei ce-am pierdut!

Rezumat extins la poezia La Veneţia mult duioasă de Vasile Alecsandri

„La Veneţia mult duioasă” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului al XIX-lea. Poezia este o meditație poetică asupra frumuseții și a tristeții orașului Veneția, sugerând că, chiar și într-un oraș atât de frumos și măreț, tristețea și melancolia pot exista.

Poezia începe prin prezentarea orașului Veneția și a frumuseții sale, sugerând că acesta este un loc plin de magie și mister. În următoarea strofă, poetul sugerează că, chiar și într-un loc atât de frumos și măreț, tristețea și melancolia pot exista.

În strofele următoare, poetul meditează asupra tristeții și a suferinței care există în Veneția. El sugerează că aceasta poate fi o consecință a istoriei și a culturii orașului, precum și a condiției umane în general. În ciuda acestor suferințe, poetul sugerează că Veneția rămâne un loc de o frumusețe și o măreție uimitoare.

În final, poetul sugerează că Veneția poate fi o sursă de inspirație și de înțelepciune, iar frumusețea și misterul său pot oferi consolare și alinare. El sugerează că trebuie să ne bucurăm de frumusețea și măreția orașului, chiar și atunci când suntem confruntați cu tristețea și suferința.

În concluzie, „La Veneţia mult duioasă” este o poezie profundă și filozofică care meditează asupra frumuseții și tristeții orașului Veneția. Poezia sugerează că, chiar și într-un loc atât de frumos și măreț, tristețea și melancolia pot exista, dar că frumusețea și misterul orașului pot oferi consolare și alinare. Mesajul profund al poeziei ne îndeamnă să ne bucurăm de frumusețea și măreția Veneției, chiar și atunci când suntem confruntați cu dificultăți și suferințe.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.