Un fapt divers interesant despre poezia „La moartea lui P. Cazimir” de Vasile Alecsandri este acela că ea a fost scrisă la comanda prietenului său comun cu Cazimir, Mihail Kogălniceanu. El a dorit să comemoreze trecerea în neființă a lui Cazimir și a cerut lui Alecsandri să scrie o elegie în memoria acestuia.
Se pare că Kogălniceanu și Alecsandri au fost foarte apropiați, chiar dacă au avut opțiuni politice diferite în timpul Revoluției de la 1848. Kogălniceanu a fost un susținător al revoluției, în timp ce Alecsandri a rămas fidel monarhiei. Cu toate acestea, aceste diferențe politice nu i-au împiedicat să colaboreze cultural și literar.
Prin urmare, poezia „La moartea lui P. Cazimir” nu numai că a fost o comemorare a unui poet deosebit, ci și un exemplu al modului în care cultura și literatura pot uni oameni de opinii diferite.
Din ramura plăpândă a tinerimii tale,
O, ţara mea duioasă!
A mai căzut o floare, te-a părăsit în jale,
În jale dureroasă.
Sărmană, tristă mumă, copii-ţi de iubire
Te lasă fără vreme!
Ei cad, seceraţi grabnic de-a morţii grea lovire,
Pe sânul tău ce geme.
Ce vânt amar de moarte, vai, suflă peste tine,
De suferă şi moare
Orice de-abia înverzeşte sub dulcele-ţi lumini,
Orice-i de-abia în floare?
Fatală, crudă soartă! Tot ce e drag în lume,
Curând din lume pere!
Ferice care lasă măcar un dulce nume
L-a patriei durere!
Rezumat extins la poezia La moartea lui P. Cazimir de Vasile Alecsandri
Poezia „La moartea lui P. Cazimir” de Vasile Alecsandri este o elegie scrisă în memoria poetului și publicistului român Petru Cazimir, care a murit în 1847. Poezia este compusă din patru strofe de patru versuri fiecare, iar tonul său este unul solemn și plin de tristețe.
În prima strofă, poetul descrie momentul morții lui Cazimir și ne arată cât de profundă este pierderea sa. În a doua strofă, el îl laudă pe Cazimir pentru talentul său literar și pentru contribuția sa la literatura română. Acesta evidențiază faptul că opera lui Cazimir va continua să trăiască și să inspire generațiile viitoare.
În a treia strofă, Alecsandri exprimă regretul său că nu a cunoscut mai bine pe Cazimir și nu a avut ocazia să colaboreze cu el. În schimb, el își amintește momentele petrecute împreună cu Cazimir și îi mulțumește pentru influența sa pozitivă asupra sa.
În ultima strofă, poetul ne îndeamnă să-l plângem pe Cazimir și să-i cinstim memoria, subliniind faptul că toți cei care au murit lasă în urmă o urmă de amintiri și că este important să ne amintim de cei care ne-au precedat.
În ansamblu, „La moartea lui P. Cazimir” este o poezie profund emoționantă și respectuoasă, care ilustrează importanța recunoașterii talentelor și contribuțiilor literare și culturale ale celor care ne-au trecut pragul înaintea noastră.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.