vasile-alecsandri

Poezia „La Magenta” a fost publicată pentru prima oară în revista „Convorbiri literare” în anul 1866, fiind inspirată de participarea lui Vasile Alecsandri ca voluntar în războiul franco-austriac din 1859. În poezie, autorul descrie bătălia de la Magenta, în care s-a luptat alături de trupele franceze împotriva austriecilor. Poemul este considerat unul dintre cele mai importante ale lui Alecsandri, fiind apreciat pentru limbajul plastic, descrierea viu colorată a scenei de luptă și pentru patriotismul transmis prin cuvinte.


E noapte! Magenta în umbră dispare
Cu rănile sale, cu zgomotu-i mare
 
De tunuri, de oaste, de cai zburdători,
Ce-n tropot pe străzi trec nechezători.
 
Pe-o piaţă întinsă, sub vălul de noapte,
Mii gemete surde, mii jalnice şoapte
 
Se-nalţă din piepturi de oameni răniţi
Ce zac pe-ntunerec, pierduţi, grămădiţi.
 
Unii, tineri încă, mor cu jale-amară,
Chemându-şi părinţii, plângând după ţară.
 
Alţii, în tăcere, cuprinşi de fiori,
Aşteaptă căldura luminii din zori.
 
Şi însă! de-asupra durerilor grele
Străluce-o frumoasă ninsoare de stele,
 
Ş-o pasăre dulce se-ngână duios
Cu al agoniei suspin dureros!
 
Viaţă pentru viaţă! când eşti în junie,
Demn e la războaie s-arăţi vitejie!
 
Moarte pentru moarte! plăcut e să mori
În dalba cântare de privighetori,
 
Şi pe câmpul luptei să ai de făclie
O lampă cerească, o stea argintie!

Rezumat extins la poezia La Magenta de Vasile Alecsandri

Poezia „La Magenta” a fost scrisă de Vasile Alecsandri în anul 1859, pentru a celebra victoria armatei franco-piemontene asupra Austriei în bătălia de la Magenta. În poezie, autorul descrie cu mândrie și entuziasm victoria armatei aliate și aduce un omagiu soldaților căzuți în luptă.

Poezia începe cu descrierea unei zile de vară, plină de soare și veselie, iar apoi autorul trece la descrierea bătăliei de la Magenta. El vorbește despre trecerea râului Ticino de către armata aliată și despre lupta sângeroasă care a avut loc pe câmpul de luptă. În final, autorul aduce un omagiu eroilor căzuți în luptă, subliniind că sacrificiul lor nu a fost în zadar.

Poezia „La Magenta” este o manifestare de patriotism și o celebrare a valorilor naționale, iar prin descrierea eroilor și a sacrificiilor lor, Vasile Alecsandri transmite un mesaj puternic de apreciere a celor care luptă pentru libertate și independență.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.