Poezia „La cinematograful mut” de George Topârceanu este o satiră la adresa modului în care publicul de la începutul secolului al XX-lea percepea cinema-ul și modul în care se purta în timpul filmelor.
Un fapt interesant este că Topârceanu a fost unul dintre primii critici de film din România, fiind interesat de cinematografie încă de la începutul carierei sale literare. El a scris numeroase cronici și eseuri despre filme și cinematografie, iar poezia „La cinematograful mut” poate fi văzută ca o continuare a acestui interes.
În plus, poezia este un exemplu de modernism literar, cu versuri libere și un subiect neconvențional pentru poezia de la acea vreme.
Se face beznă. Tremurând apare
Pe pânza albă, fără nici o cută,
Un domn cu cioc… Zâmbeşte şi salută
Jur împrejur pestriţa adunare.
E un salon în care toţi discută
Şi râd mereu. E viaţă, e mişcare —
Dar nici un zgomot… Fermecată pare
Societatea asta surdomută.
Cuiva, din sală, i-a scăpat un ban.
Uşor, întoarce capul indignată
Madama care cântă la pian.
Alături o cucoană se frământă,
A enervat-o liniştea ciudată
Din lumea „celor care nu cuvântă”…
Rezumat extins la poezia La cinematograful mut de George Topârceanu
„Poezia La cinematograful mut” de George Topârceanu a fost publicată în volumul său de debut, „Poezii”, în anul 1903. Poezia surprinde o scenă tipică a începuturilor cinematografiei: oamenii care asistă la un film mut.
Poezia începe cu o descriere a mulțimii care se adună la cinematograf, iar apoi se concentrează asupra unui personaj anume, un băiat care privește cu atenție filmul. Poetul creează o imagine plină de viață și de culoare, surprinzând reacțiile și mișcările oamenilor, care se uită cu uimire la proiecție.
În partea a doua a poeziei, se dezvăluie faptul că băiatul care privește filmul este un orfan, care își găsește refugiul în această lume fantastică, căreia îi dedică întreaga sa atenție. Poetul sugerează astfel puterea pe care o are arta de a aduce bucurie și de a scăpa oamenii de problemele și grijiile lor.
În finalul poeziei, poetul face o remarcă amuzantă, sugerând că și el a fost atras în lumea fantastică a filmului, uitându-se la aceeași scenă de mai multe ori și așteptând cu nerăbdare următorul episod.
În general, „La cinematograful mut” este o poezie plină de viață și de culoare, care surprinde cu acuratețe atmosfera și reacțiile oamenilor din acea perioadă, în fața unei noi tehnologii care le provoca uimire și fascinație.
Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu
Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.
Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.