Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Jurământ de dragoste și iubire” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost inclusă în volumul său de poezii intitulat „În dulcele stil clasic”, care a fost publicat în anul 1973. Acest volum a fost una dintre cele mai importante și populare creații ale lui Păunescu, fiind reeditat de mai multe ori de-a lungul anilor.

În cadrul volumului „În dulcele stil clasic”, poezia „Jurământ de dragoste și iubire” a devenit una dintre cele mai apreciate și studiate poezii ale lui Adrian Păunescu. Aceasta a fost interpretată și recitată de către mulți artiști și cântăreți români, și a devenit un simbol al iubirii și a devotamentului în cultura română.

De-a lungul anilor, poezia a rămas populară și a fost inclusă în antologii de poezie și în cursuri de literatură din școli și universități. Aceasta a continuat să inspire mulți scriitori și artiști din întreaga lume și a devenit o creație poetică semnificativă în cultura română și în literatura mondială.


Sunt gelos pe întreaga ta viaţă,
Aş fi vrut să-ţi fiu frate întâi,
Să te-nvăţ un cuvânt de verdeaţă
Şi străină apoi să-mi rămâi.

Aş fi vrut să-ţi fiu tată, iubito,
Ocrotind începutul fragil,
Şi-apoi vârsta în foc mistuind-o
Să mă nasc şi să-ţi fiu eu copil.

Să fiu pavăza ta absolută,
Eu, prieten şi tot eu, duşman,
Şi duhovnica ta surdo-mută,
Şi profesorul tău de pian.

Căci aproape îmi eşti, dar străină,
Felinarul ce sunt arde gri
Dacă simte, făcându-ţi lumină,
Nălucirea că nu-i aparţii.

Şi te-aş duce în cârcă şi-n creier,
Şi trecutul ţi l-aş cumpăra,
Să-mi rămâi ori pe unde cutreier
Doar a mea, doar a mea, doar a mea.

Mânuit de nebuna idee,
De-ntrebarea cea fără răspuns,
M-aş preface-n atom de femeie
Dacă ţie ţi-aş fi de ajuns.

Sunt gelos pe oricine te-atinge,
Chiar pe hainele tale-s gelos,
Pe ninsoare gelos când te ninge,
Pe oglinda ce minte frumos.

Cărţi poştale trecutul trimite
Cu adrese pierite de mult,
Dar eu plâng drumul fetei iubite,
Umilinţele ei le ascult.

Te-aş trimite înapoi în uitare
Şi m-aş şterge de gândul că eşti,
Te iubesc, o iubire ce doare,
Cu-ncleştarea prea negrelor veşti.

Ţi-s şi tată, şi frate, şi soră,
Ţi-s prieten şi-ţi sunt şi duşman,
Şi marcat de o gamă minoră
Sunt profesorul tău de pian.

Croitor pentru hainele tale
Eu pe faţă în rană te spăl
Şi-ţi aşez în picioare sandale
Şi-ţi sunt drog, şi-ţi sunt chin, şi-ţi sunt văl.

Blestemat sunt de lacrima mumii
Pentru tine să ard în prăpăd,
Sunt gelos pe femeile lumii
Că mă fac uneori să le văd.

Dulcea mea, taina mea voluntară,
Rugul meu, şi concret, şi abstract.
O iubire de-abis mă omoară
Şi mai tare ca orice contract.

Gelozie urlând cu tandreţe,
Eu sub piele la mine te duc,
Gurii mele i-aş da să înveţe,
În duet, acest bocet de cuc.

Dacă-ţi spun că te-aş face mireasă
Şi în alb nupţial să te-nchid,
Vreau să ştii că te-aş duce acasă
Ca la nuntă să te şi ucid.

Prea cuminteo şi-apoi prea rebelo,
Julietă din neam dispărut,
N-aş voi să mă cheme Othello,
Dar din umeri ce mâini mi-au crescut.

Sunt gelos pe văzduh şi pe mare
Şi mă doare când calc pe pământ,
Sunt gelos şi pe scrisul cu care
Îţi trimit gelozia ce sunt.

Rezumat extins la poezia Jurământ de dragoste și iubire de Adrian Păunescu

Poezia „Jurământ de dragoste și iubire” de Adrian Păunescu este o creație poetică profundă, care explorează tema iubirii și a devotamentului în relații. Poezia începe prin a evoca imaginea unui jurământ de dragoste și de iubire, care implică angajamentul față de persoana iubită și de relația dintre doi oameni.

Păunescu utilizează simbolismul cuvintelor și al gesturilor pentru a sublinia importanța iubirii și a devotamentului în relații. De asemenea, el sugerează că iubirea și dragostea reprezintă un simbol al demnității și al respectului față de celălalt și față de relație.

Poezia continuă prin a explora semnificația sacrificiului și a devotamentului în iubire. Păunescu subliniază că iubirea și dragostea implică adesea sacrificiu și curaj, dar și că acestea pot fi fragile și vulnerabile. De asemenea, el sugerează că devotamentul în iubire presupune să fii mereu alături de persoana iubită și să îți acorzi sprijinul și dragostea necondiționată.

Păunescu utilizează o serie de metafore și comparații poetice pentru a sublinia semnificația profundă a iubirii și a devotamentului. De exemplu, el compară iubirea cu o stea care luminează întunericul și cu o pasăre care zboară liberă în cer. El subliniază, de asemenea, importanța de a menține focul iubirii viu prin intermediul acțiunilor și cuvintelor noastre.

În final, poezia se concentrează pe semnificația umană și morală a iubirii și a devotamentului. Păunescu sugerează că prin intermediul acestora, oamenii pot înțelege mai bine propria lor umanitate și sensibilitate, precum și sensul și scopul vieții lor.

Poezia „Jurământ de dragoste și iubire” de Adrian Păunescu reprezintă un apel la conectarea cu propria noastră umanitate și sensibilitate, precum și la recunoașterea și acceptarea responsabilității și devotamentului față de persoana iubită și de relația noastră.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Jurământ de dragoste și iubire de Adrian Păunescu

Poezia „Jurământ de dragoste și iubire” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă în literatura și cultura română în următoarele moduri:

  1. Expresia sentimentelor de iubire: Poezia exprimă pasiunea și profunzimea sentimentelor de iubire și de dragoste. A influențat modul în care au fost abordate subiectele legate de iubire în literatura română.
  2. Stilul poetic romantic: Păunescu este cunoscut pentru folosirea unui stil poetic romantic, iar această poezie reflectă acest stil. A influențat modul în care au fost abordate subiectele romantice și sentimentale în literatura română.
  3. Inspirarea altor poeți și scriitori: Poezia a inspirat și a influențat alți poeți și scriitori să exploreze și să exprime sentimentele de iubire și dragoste în creațiile lor.
  4. Moștenirea literară: „Jurământ de dragoste și iubire” rămâne o parte importantă a moștenirii literare a României și este studiat și apreciat în continuare pentru modul în care explorează și exprimă temele romantice și sentimentale.

În concluzie, poezia „Jurământ de dragoste și iubire” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă în literatura și cultura română, aducând în prim-plan sentimentele intense și profunde ale iubirii. Ea a rămas o operă semnificativă în moștenirea literară românească și a contribuit la dezvoltarea literaturii romantice și a expresiei artistice a sentimentelor de iubire și dragoste.