constanta-buzea

Poezia „Jocuri de cuvinte” de Constanța Buzea este o operă ludică, în care se joacă cu sonoritățile cuvintelor și cu sensurile acestora. Poezia este o încântătoare compunere, în care jocul cu cuvintele este transpus în imagine și sunet. În același timp, poezia dezvăluie talentul deosebit al autoarei în a utiliza diferite figuri de stil, precum rima, aliterația, asonanța, repetiția sau antiteza, pentru a crea o poezie plină de culoare și de viață.


Orice rob are o roabă,
Orice babă are-un bob.
Orice cod are o coadă,
Orice nadă are nod.

Coşul e ca o cocoaşă,
Gogu muşcă din gogoaşă.
Gogoşarul, gogoneaua,
Corcodelul, corcodeaua

Şi buratecul cu burtă,
Ba vor tort, ba vor o turtă.
Scara ruptă cere scule,
Eu, cartofi, tu, barabule,

Tu zici varză, eu, curechi,
Aşa vorbe, aşa-urechi.
Trecem singuri sau perechi,

Vacile sunt blânde-n veci,
Bacu-i barcă fără beci,
Treacă-ţi dacă şi tu-mi treci
Cu Petrică nu petreci!

Bearca mestecă ciuperca,
Arcul ne păzeşte arca.

Rezumat extins la poezia Jocuri de cuvinte de Constanţa Buzea

Poezia „Jocuri de cuvinte” de Constanţa Buzea este o creaţie ludică şi originală în care autorul joacă cu cuvintele şi cu sensurile lor, creând o atmosferă ludică şi plină de imaginaţie. Poezia este compusă dintr-o succesiune de jocuri de cuvinte, în care fiecare vers are o structură similară şi conţine un joc de cuvinte diferit.

Astfel, în prima parte a poeziei, autorul joacă cu cuvântul „clopotei”, creând diferite asociaţii şi metafore, iar în partea a doua se joacă cu cuvântul „delfin”, realizând un joc de cuvinte în care acesta apare în diferite contexte şi asocieri.

Poezia este plină de imagini şi metafore, iar jocurile de cuvinte sunt întreţesute cu o subtilă ironie şi umor. În final, autorul sugerează că şi cuvintele sunt fiinţe vii, care se pot juca între ele şi pot lua diverse forme şi înţelesuri.

În ansamblu, poezia este o creaţie originală şi ingenioasă, care demonstrează măiestria autorului în jocul cu limbajul şi sensurile cuvintelor.

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.