vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Jianul” de Vasile Alecsandri este că aceasta este inspirată de tradiția populară românească a luptei împotriva opresiunii străine. Această tradiție a fost una dintre cele mai importante în cultura și istoria românească, deoarece poporul român a luptat adesea pentru libertate și independență împotriva invaziilor și opresiunii străine.

Prin intermediul poeziei „Jianul”, Alecsandri a reușit să transforme această tradiție într-un simbol al curajului, hotărârii și luptei pentru valorile și tradițiile naționale românești. De asemenea, poezia a fost apreciată pentru calitatea sa muzicală, pentru limbajul poetic și pentru mesajul său puternic despre lupta pentru libertate și independență. Astfel, poezia „Jianul” de Vasile Alecsandri rămâne o poezie relevantă și astăzi, un simbol al curajului și al hotărârii în apărarea valorilor și tradițiilor naționale.


N-aţi auzit de-un Jian,
De-un Jian, de un oltean,
De un hoţ de căpitan
Care umblă prin păduri
Cu doisprezece panduri,
Cu ghebe şi cu poturi?
El ia miei de la ciobani,
Armăsari de la mocani,
Fără plată, fără bani!
Şi pândeşte la strâmtori
De despoaie negustori,
Şi tot prinde la boieri
De-i curăţă de averi!
Toţi de dânsul că fugeau,
Toţi de el se jeluiau
La domnul, la Caragea.
Domnul potiră-aduna,
După hoţ el o mâna.
 
Iar Jianu-nţelegând
Cele ce-i treceau prin gând
Se-ndruma spre Olt fugind.
Când la Olt, Oltu-i umflat,
Că la munte l-a plouat:
„Măi române, măi podar,
Trage podişca de car
Să mă treci la cela mal
Cu viteazul ist de cal.
Trage podul mai de-a drept
Până nu-ţi pun un glonte-n piept,
Nu-mi fii duşman şi-mi fii frate
De nu vrei un glonte-n spate.”
Dar podarul se gândea
Şi cu lene se-ntindea.
Dacă vedea şi vedea,
Jian rostul nu-şi pierdea.
El se aruncă înot
Cu suflet, cu cal, cu tot.
Calu-n apă se lupta,
Iar Jianul cuvânta:
„Decât să mă rog de prost
Ca să dea podu-n rost,
Mai bine cu murgu-înot
Că şi el e pui de Olt.
Decât să mă căciulesc,
Mai bine să haiducesc!
Hai, voinice murguleţ,
Nu mai face părul creţ,
Hai la Slatina-n judeţ,
Unde gazda ne-om afla
Ş-amândoi ne-om răsufla!”
Când la gazdă el sosea,
Ce vedea şi ce-auzea?
Potira gazda lega,
De Jian o întreba.
„Haide iar, murgule, hai,
Hai la munte sus, pe plai,
Să scăpăm de chiu, de vai!”
Fugea murgul cât fugea,
Dar potira-l ajungea,
Pe Jianu mi-l prindea
Şi-l ducea la Caragea.
Vai! sărmanul voinicel!
Sărăcuţ, amar de el!
Căci pe loc mi-l judecară,
Cu lanţuri mi-l încărcară
Şi-n ocnă mi-l aruncară.

Rezumat extins la poezia Jianul de Vasile Alecsandri

„Jianul” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care explorează tema luptei pentru libertate și independență, inspirată de tradiția populară românească a luptei împotriva opresiunii străine.

Poezia începe cu o descriere a naturii și a peisajului din jur, sugerând o atmosferă misterioasă și romantică. Apoi, Alecsandri introduce personajul principal al poeziei, Jianul, un luptător tânăr și puternic care își dorește să elibereze poporul său de sub jugul străin.

În a doua strofă, poezia se concentrează asupra dorinței lui Jianul de a-și elibera țara de sub opresiunea străină. Alecsandri sugerează că acesta este un simbol al luptei pentru libertate și independență, și că lupta sa este un exemplu pentru toți cei care doresc să-și apere valorile și tradițiile naționale.

În cea de-a treia strofă, poezia devine mai intimă, sugerând că Jianul este hotărât să înfrunte orice obstacol pentru a-și îndeplini dorința sa de libertate. Alecsandri sugerează că acesta este un exemplu de curaj și hotărâre, și că toți oamenii ar trebui să aibă această hotărâre în apărarea libertății și independenței.

În final, poezia încheie cu un apel la unitate și la lupta pentru libertate și independență. Alecsandri sugerează că aceasta este o lecție importantă pentru toți oamenii, să fie uniți în lupta pentru libertate și să apere valorile și tradițiile naționale.

În general, „Jianul” este o poezie evocativă și plină de sensibilitate, care surprinde frumusețea și sensibilitatea unei legende populare despre lupta pentru libertate și independență și care explorează teme precum curajul, hotărârea și lupta pentru valorile naționale. Este o poezie care a rămas relevantă și astăzi, deoarece lupta pentru libertate și independență rămân subiecte universale și încărcate de semnificație în viața oamenilor.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.