Una dintre cele mai interesante caracteristici ale fabulei „Jalba lupului” este reprezentarea umanizată a animalelor, precum şi a diferitelor aspecte ale societăţii umane. De asemenea, fabula subliniază conceptul de justiţie, arătând cum aceasta poate fi influenţată de poziţia socială şi putere.
În plus, fabula poate fi interpretată şi ca o critică la adresa sistemului de justiţie corupt şi influenţat de putere şi statut social, precum şi a felului în care acest sistem poate fi utilizat pentru a-şi satisface interesele personale. De asemenea, se evidenţiază ideea că oamenii pot fi adesea judecaţi în funcţie de aparenţe, fără a li se acorda şansa de a-şi spune punctul de vedere şi de a se apăra.
În general, fabula este un exemplu al modului în care literatura poate fi utilizată pentru a transmite mesaje importante şi pentru a critica anumite aspecte ale societăţii.
Un lup scornind c-a fost prădat de hoţi,
S-a dus la tribunal ca o săgeată,
Şi-nlăturând, pe rând, vecinii toţi,
A-nvinuit o vulpe deocheată.
Iar judele, un maimuţoi,
I-a ascultat pe amândoi.
Dar ce proces! Mai mult un tărăboi!
– Înalta curte, bine luminată,
Ştiindu-vă tâlhari pe amândoi,
Vă pune cheltuieli de judecată,
Ca să vă-nveţe minte altădată.
Tu, lupule, te plângi din şiretlic,
Când nimenea nu ţi-a furat nimic.
Tu, vulpe, dă îndărăt ce ţi se cere,
De vrei să nu mai ai vro neplăcere!
Spunea judecătorul:
„Chiar când nu sunt dovediţi,
Tâlharii se cuvine să fie osândiţi!”
Rezumat extins la fabula Jalba lupului de La Fontaine
Fabula „Jalba lupului” de Jean de La Fontaine este o satiră socială sub forma unei povești despre un lup care apelează la judecători pentru a-și cere dreptatea împotriva unei oi care l-a atacat și l-a rănit. În ciuda lipsei de probe, judecătorii îl găsesc pe lup vinovat și îl condamnă să-i plătească daune oi. În cele din urmă, lupul acceptă să plătească și spune că învățase din această experiență să nu mai atace animale mai mari decât el.
În această fabulă, La Fontaine satirizează corupția și lipsa de obiectivitate a sistemului de justiție din Franța secolului al XVII-lea. De asemenea, subliniază importanța puterii și influenței sociale în obținerea dreptății. Fabula ilustrează faptul că, în unele cazuri, sistemul de justiție poate fi compromis și că persoanele sau grupurile cu influență pot obține sentințe favorabile, chiar dacă nu au dreptate.
Informatii aditionale Jean de la Fontain
Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.
Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.