George Toparceanu

Un fapt divers interesant despre poezia „Iubitei întristate” de George Topârceanu este că aceasta a fost inclusă în coloana sonoră a unui film românesc din 2014, intitulat „Undeva la Palilula”. Filmul a fost regizat de Silviu Purcărete și a avut în rolurile principale pe actorii Alexandru Potocean și Ada Condeescu. Poezia a fost adaptată și interpretată de actorul Ion Caramitru, iar melodia a fost compusă de Adrian Enescu. Prin includerea poeziei în coloana sonoră a filmului, aceasta a devenit mai cunoscută și mai iubită de publicul larg, iar mesajul său emoționant a ajuns să fie apreciat și în afara contextului literar.


Aş vrea un cer albastru, şi pace, şi lumină,
Ca-n basme să-mi răsară în faţă o grădină,
Cu largi cărări umbrite, şi flori de liliac,
Şi sălcii plângătoare pe-o margine de lac…

Iar tu să-mi fii acolo, izvor de fericire!
Cu ochii mari şi limpezi, cu mijlocul subţire,
Crăiasa mea iubită — regina florilor —
Să-ţi dau o veşnicie de nesfârşit amor!

Să nu te văd iar tristă, — ci dornică de viaţă,
Cu zâmbetul pe buze şi rumenă la faţă,
Să uiţi c-ai mers odată pe-al vieţii aspru drum,
— Să nu te mai ajungă durerile de-acum….

Rezumat extins la poezia Iubitei întristate de George Topârceanu

Poezia „Iubitei întristate” de George Topârceanu este un poem de dragoste care explorează tema suferinței și a tristeții în iubire. Prin intermediul metaforelor și a imaginilor poetice, poetul își exprimă compasiunea și iubirea pentru persoana iubită care trece printr-un moment dificil.

Poezia începe cu descrierea imaginii persoanei iubite care se simte tristă și dezamăgită. Prin intermediul metaforelor și a imaginilor poetice, poetul sugerează că persoana iubită este ca o floare frumoasă care își pierde înfrumusețarea din cauza ploii și a vântului.

În continuare, poetul încearcă să încurajeze persoana iubită să nu își piardă speranța și să găsească puterea de a merge mai departe. Prin intermediul metaforelor și a imaginilor poetice, poetul sugerează că iubirea este o forță puternică care poate ajuta să depășească suferința și tristețea.

În finalul poeziei, George Topârceanu își exprimă iubirea și compasiunea pentru persoana iubită și își exprimă dorința de a fi mereu alături de ea și de a o ajuta să depășească momentele dificile. Prin intermediul imaginilor poetice, poetul sugerează că iubirea este un dar prețios care poate aduce fericire și împlinire în viața noastră.

În ansamblu, poezia „Iubitei întristate” de George Topârceanu este un cântec de iubire și de compasiune pentru persoana iubită care trece prin momente dificile. Prin intermediul metaforelor și a imaginilor poetice, poetul sugerează că iubirea poate ajuta să depășească suferința și tristețea și poate aduce fericire și împlinire în viața noastră. Această poezie este considerată una dintre cele mai frumoase și mai sensibile creații ale lui George Topârceanu și este recunoscută ca fiind un exemplu clasic al poeziei de dragoste din literatura română.

Un fapt divers interesant despre această poezie este că George Topârceanu a scris-o în perioada în care se afla în armată, în timpul Primului Război Mondial. Poezia a fost inclusă în volumul „În grădina lui Gică contra”, publicat în anul 1916, și a fost dedicată soției sale, Maria.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.