vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Iubirile” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1844, într-un volum intitulat „Doine și Lăcrămioare”. Aceasta a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Alecsandri, fiind considerată o capodoperă a literaturii romantice românești.

Poezia a fost interpretată de diferiți artiști și a fost inclusă în antologii de poezie românească. În anul 2011, cântăreața moldoveană Valeria Arnautu a realizat o piesă muzicală inspirată din această poezie, care a devenit foarte populară în rândul publicului din Republica Moldova și din România.

Mesajul profund al poeziei, care subliniază importanța iubirii autentice și a valorilor care ne definesc existența, a inspirat multe generații de cititori și a rămas un reper important în literatura română și moldovenească. Poezia „Iubirile” de Vasile Alecsandri este considerată una dintre cele mai frumoase și importante poezii romantice scrise în limba română și este apreciată și astăzi pentru mesajul său profund și emoționant.


Dragele iubirile
Cântă ca păsările
În toate colţurile
Şi prin lunci şi prin câmpii
Şi prin munţii cei pustii,
Iubirile care-s mari
Stau la drumuri ca tâlhari,
Iubirile care-s mici
Se aţin pe la potici,
Trec prin tină, nu se-ntină,
De voinici tineri s-anină,
Dau prin apă, nu se-neacă,
De copile se tot leagă,
Trec prin foc, nu se topesc,
Ci mai tare-încă hoţesc!

Rezumat extins la poezia Iubirile de Vasile Alecsandri

Poezia „Iubirile” scrisă de Vasile Alecsandri este o meditație profundă asupra iubirii și a sentimentelor pe care le trăim în fața acesteia. Autorul surprinde prin intermediul metaforelor și a limbajului poetic complex complexitatea emoțiilor și a sentimentelor pe care le trăim în fața iubirii.

Poezia începe cu descrierea primei iubiri, a sentimentelor puternice pe care le trăim în această perioadă, precum și a dezamăgirii pe care o resimțim atunci când iubirea se sfârșește. Alecsandri surprinde prin intermediul metaforelor complexe sentimentele contradictorii pe care le trăim în această perioadă și subliniază faptul că prima iubire este o experiență profundă care ne marchează pentru tot restul vieții.

Autorul continuă prin descrierea altor forme de iubire, precum iubirea pasageră, iubirea fără speranță sau iubirea cea mai frumoasă, care este iubirea adevărată, care ne aduce fericirea și împlinirea.

Poezia se încheie cu o meditație asupra valorii iubirii și asupra importanței de a o trăi în mod autentic și profund. Alecsandri subliniază faptul că iubirea este cea care ne dă sens vieții și ne face să ne simțim vii și împliniți.

În concluzie, poezia „Iubirile” de Vasile Alecsandri este o meditație profundă asupra iubirii și a sentimentelor pe care le trăim în fața acesteia. Prin intermediul metaforelor și a limbajului poetic complex, Alecsandri transmite un mesaj puternic despre importanța iubirii autentice și a valorilor care ne definesc existența. Poezia a devenit un simbol al filozofiei de viață a lui Alecsandri și este apreciată și astăzi pentru mesajul său profund și emoționant.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.