Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Iubire silnică pe viaţă” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost inspirată de o experiență personală a poetului. Păunescu s-a îndrăgostit la prima vedere de o femeie și a simțit o puternică atracție fizică și emoțională față de ea. Această iubire intensă și durabilă a fost sursa de inspirație pentru poezia sa, care a devenit una dintre cele mai cunoscute creații ale sale.

Poezia a fost publicată pentru prima dată în volumul „Versuri alese” al lui Adrian Păunescu, care a fost lansat în 1973. De-a lungul timpului, poezia a devenit extrem de populară în România și a fost inclusă în antologii de poezie și manuale școlare. Ea a fost tradusă și apreciată în alte țări, cum ar fi Rusia și Serbia, și a fost interpretată de către artiști români precum Vali Sterian și Holograf.

Deși poezia este în principal o declarație de dragoste, ea abordează și alte teme importante, cum ar fi durabilitatea și intensitatea iubirii, puterea și sensul pe care aceasta le poate oferi vieții noastre, dar și potențialul distructiv al iubirii. Mesajul puternic și emoționant al poeziei a făcut ca aceasta să rămână una dintre cele mai iubite și apreciate poezii ale literaturii românești.


Eu o iubesc. Duios. Nebun. Potrivnic.
Pe viaţă şi pe moarte. Fără frică,
Compătimesc pe cei care abdică,
Dar eu rămân cu mine însumi, schivnic.
 
Şi de s-ar da şi lumea pe din două,
Cum hărţi politice-o mai arată,
Eu tot voi adora aceasta fată,
Căzută sub cătuşele de rouă.
 
Eu o iubesc. Vitralii de cenuşă,
Spre a ne despărţi, se-ntemeiază,
Şi cheia singură se-nvârte-n uşă
Singurătate spre a-i da şi groază.
 
M-au condamnat juraţii mei de gheaţă
La o iubire silnică, pe viaţă.

Rezumat extins la poezia Iubire silnică pe viaţă de Adrian Păunescu

Poezia „Iubire silnică pe viaţă” de Adrian Păunescu este o declarație de dragoste intensă și durabilă, care subliniază puterea și impactul pe care iubirea îl poate avea asupra vieții noastre.

În prima strofă a poeziei, poetul vorbește despre forța cu care iubirea a intrat în viața sa, subliniind că aceasta a fost o experiență copleșitoare, care i-a schimbat existența într-un mod fundamental. El vorbește despre faptul că iubirea este un foc puternic, care poate arde și poate distrugerea, dar care, în același timp, poate aduce lumină și căldură în viața noastră.

În continuare, poetul descrie intensitatea și durabilitatea iubirii sale, subliniind că aceasta nu poate fi diminuată de timp sau de distanță. El exprimă speranța că iubirea sa va dura pe tot parcursul vieții și că va rămâne la fel de puternică și intensă ca în momentul în care a apărut.

În ultima strofă a poeziei, poetul subliniază importanța iubirii și modul în care aceasta poate oferi sens și scop vieții noastre. El vorbește despre faptul că iubirea ne poate da puterea de a ne depăși limitele și de a face lucruri pe care nu le-am crezut posibile. El exprimă speranța că iubirea sa va fi capabilă să ofere această putere și sens nu doar vieții sale, ci și celor care citesc poezia sa.

În concluzie, poezia „Iubire silnică pe viaţă” este o poezie intensă și pasională, care subliniază puterea și durabilitatea iubirii. Poezia reprezintă o declarație de dragoste plină de speranță și dorință de a trăi o viață plină de sens și scop, oferind cititorilor un mesaj puternic despre puterea și frumusețea iubirii.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.