Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Iscoada” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din colecția sa de poezii intitulată „Cartea cu jucării,” publicată în 1927. Această colecție este remarcabilă pentru modul în care autorul explorează lumea copilăriei și a jucăriilor prin intermediul limbajului poetic.

Poezia „Iscoada” descrie o scenă în care copiii se joacă cu iscoade, reprezentând astfel o imagine ludică și vie a copilăriei. Iscoadele sunt jucării simple, alcătuite din bucăți de paie, care pot fi aruncate în apă pentru a plutit și pentru a le urmări cursul pe râuri sau pâraie.


Decum s-a ivit lumina.
A ieşit din stup albina,
Să mai vadă, izma creaţă
A-nflorit de dimineaţă?
Se-ngrijeşte, gospodină
De-nfloreşte si sulfină,
Căci plutise val de ceaţă,
Astă-noapte, pe verdeaţă.
A găsit toată gradina
Înflorită, si verbina,
Şi s-a-ntors, după povaţă,
Cu o probă de dulceaţă.

Rezumat extins la poezia Iscoada de Tudor Arghezi

„Poezia „Iscoada” de Tudor Arghezi este o lucrare poetică care celebrează bucuria și inocența copilăriei prin intermediul jocului cu iscoade, jucării simple și efemere. Această poezie face parte din colecția sa de poezii intitulată „Cartea cu jucării,” publicată în 1927, și reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite texte ale sale.

Poezia începe prin a descrie iscoadele ca fiind făcute din bucăți de paie, jucării fragile și ușor de manevrat. Autorul subliniază simplitatea acestor jucării, dar și capacitatea lor de a aduce bucurie copiilor. Iscoadele sunt lansate în apă, iar copiii le urmăresc pe râuri sau pâraie, observându-le mișcarea și plutirea.

În esență, poezia prezintă o imagine a copiilor care se bucură de mici bucurii ale copilăriei, fără griji sau complicații. Iscoadele devin un simbol al creativității și al imaginilor copiilor, iar jocul cu ele devine o metaforă a purității și a spontaneității vârstei copilărești.

Această poezie ne reamintește de farmecul simplu și de bucuriile autentice ale copilăriei, care deseori sunt pierdute odată cu trecerea anilor. Arghezi subliniază importanța păstrării acestor momente de bucurie și de uimire în sufletul adultului și ne invită să privim cu admirație și recunoștință lumea copilăriei.

În final, „Iscoada” de Tudor Arghezi este o mărturie a talentului său de a exprima frumusețea și puritatea copilăriei în limbaj poetic. Ea rămâne o creație literară semnificativă și încurajează cititorii să păstreze vie amintirea și bucuria experiențelor copilărești în inimile lor.”

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.