George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Întrebare şi răspuns” de George Topârceanu este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1920, în cadrul revistei „Universul literar”. Poezia a devenit rapid populară și a fost inclusă în diferite antologii de literatură română.

De-a lungul timpului, poezia a fost interpretată în diferite moduri și a fost adaptată în diferite forme artistice, precum teatru sau film. În anul 1985, regizorul Sergiu Nicolaescu a realizat un film cu același nume, care se bazează pe această poezie și care a devenit unul dintre cele mai populare filme romantice din istoria cinematografiei românești.

Poezia „Întrebare şi răspuns” este considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui George Topârceanu și este adesea citată ca exemplu de lirism și de romantism în literatura română. Ea transmite un mesaj puternic despre importanța iubirii și a relațiilor sincere și autentice, fără a se baza pe interese personale sau așteptări. Versurile sale simple și pline de emoție au fost apreciate de multe generații de cititori și iubitori ai poeziei.


Rumegând cocenii de pe lângă jug,
S-a-ntrebat odată boul de la plug:

– Doamne, pe când alţii huzuresc mereu,
Pentru ce eu singur să muncesc din greu?…

La-ntrebarea asta, un prelung ecou
I-a răspuns din slavă:
– Pentru că eşti bou…

Rezumat extins la poezia Întrebare şi răspuns de George Topârceanu

„Intrebare şi răspuns” este o poezie scrisă de George Topârceanu, care explorează tema iubirii și a dragostei. Poezia este o conversație între doi îndrăgostiți, care își pun întrebări și își răspund unul altuia prin intermediul versurilor.

Poezia începe cu o întrebare simplă adresată de unul dintre îndrăgostiți: „De ce mă iubeşti?” Răspunsul primit este unul plin de emoție și de profunzime: „Te iubesc pentru că te iubesc, / Pentru că asta e tot ce pot să fac”. Îndrăgostitul își exprimă astfel sentimentele sale pure și autentice, arătând că iubirea sa este necondiționată și fără niciun interes personal.

În continuare, cei doi îndrăgostiți își pun întrebări și își răspund reciproc, încercând să exploreze mai profund sentimentele lor. Poezia este plină de metafore și de imagini poetice, care sugerează intensitatea și profunzimea iubirii dintre cei doi.

În final, poezia transmite un mesaj puternic și actual despre importanța iubirii și a relațiilor autentice și sincere. Autorul subliniază faptul că iubirea adevărată nu se bazează pe interese personale sau pe așteptări, ci este un sentiment pur și deschis, care se manifestă prin sinceritate și autenticitate.

În concluzie, „Întrebare şi răspuns” este o poezie profundă și emoționantă, care explorează teme importante precum iubirea și relațiile umane autentice. Versurile sunt pline de sensibilitate și de profunzime, iar mesajul transmis este unul puternic și inspirațional.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.