Alexandru-Macedonski

Un fapt divers interesant despre poezia „Între frunze” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost inspirată de o experiență personală a autorului. Potrivit istoricului literar George Călinescu, Macedonski ar fi scris această poezie după o plimbare prin pădurea Tineretului, din București, unde s-ar fi gândit la iubita sa și la frumusețea naturii.

De asemenea, poezia „Între frunze” a fost interpretată și adaptată muzical de mai mulți artiști români. Printre aceștia se numără și compozitorul George Grigoriu, care a creat o adaptare muzicală a poeziei pentru voce și pian, intitulată „Între frunze și ploi”.

Adaptarea lui Grigoriu a primit critici pozitive și a fost considerată una dintre cele mai bune compoziții de muzică de cameră din România, evidențiind influența muzicii clasice și a stilului romantic asupra compozitorului. Această adaptare muzicală a poeziei „Între frunze” a consolidat importanța poeziei lui Macedonski în cultura și artele românești, sugerând frumusețea și forța mesajului său artistic.


Grădina este plină de taina fericirii
Şi nu e fir de iarbă de-alt fir nendrăgostit;
E mai, când nu e frunză să n-aibă al iubirii
Fior nedesluşit.

Micsandra spre rozetă se pleacă fermecată,
Garoafa râde-n soare cu roşul ei mănunchi,
Iar viţa se ridică pe măr, amorezată
De verdele său trunchi.

Rochiţele, în braţe subţiri, dar încordate,
Strâng vişinul, şi cracă cu cracă-l cuceresc,
Cireşele, alături, sub frunze-mperecheate,
Roşesc şi se iubesc.

Din totul se înalţă un cântec către soare
De dragoste nespusă, de dulci îmbrăţişări,
O falnică poemă de strofe arzătoare,
De tainice oftări.

Ascultă: e grădina întreagă, ce uneşte
Simţirea ei suavă cu cântecul din noi,
Şi cerul din adâncu-i de aur ne priveşte
Zâmbindu-ne prin foi.

Rezumat extins la poezia Între frunze de Alexandru Macedonski

„Între frunze” este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski în anul 1880, în care autorul transmite o viziune romantică asupra naturii și a vieții.

Poezia începe cu o descriere poetică a frunzelor care cad din copaci și alunecă pe pământ. Macedonski subliniază frumusețea acestor frunze și simbolistica lor, sugerând că ele reprezintă trecutul și memoria, dar și ciclul vieții care se repetă mereu.

În continuare, autorul aduce în prim-plan simbolul misterului și al căutării, sugerând că există întotdeauna ceva ascuns și necunoscut în viață. El subliniază importanța de a explora și de a descoperi noi lucruri în viață, sugerând că aceasta este o sursă importantă de bucurie și împlinire.

Poezia continuă cu descrierea unui personaj care cutreieră prin frunzele căzute și își amintește de iubita sa, sugerând că aceasta este o perioadă de reflecție și de introspecție. Autorul subliniază importanța de a reflecta asupra vieții și de a recunoaște frumusețea și valoarea ei.

În final, Macedonski exprimă aprecierea sa față de frumusețea și misterul naturii, sugerând că aceasta este o sursă importantă de inspirație și de înțelegere a vieții. El subliniază importanța de a explora și de a descoperi noi lucruri în viață, sugerând că aceasta este o cale importantă de a atinge bucuria și împlinirea în viață.

În concluzie, „Între frunze” este o poezie care transmite o viziune romantică asupra naturii și a vieții. Macedonski subliniază importanța trecutului și a memoriei, dar și a misterului și a căutării. Prin intermediul acestei poezii, autorul transmite un mesaj de apreciere a frumuseții și a valorii vieții, și invită cititorul să exploreze și să descopere noi lucruri în viață.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.