Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Întoarcerea ţăranului” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interzisă de regimul comunist în anii ’70, pentru că încuraja lupta şi solidaritatea ţăranilor împotriva opresiunii şi corupţiei. Interdicţia a contribuit la creşterea popularităţii poeziei, care a fost circulată pe ascuns în medii subversive şi apoi a devenit un simbol al luptei pentru dreptate şi libertate în societatea românească.

În plus, poezia a fost inspirată de realitatea socială şi economică din România acelor vremuri, când ţăranii erau supuşi unor politici economice şi sociale nedrepte şi abuzive, care îi exploatau şi îi împiedicau să-şi trăiască viaţa în libertate şi demnitate. Poezia a reuşit să capteze şi să exprime durerea şi suferinţa ţăranilor din acea perioadă şi a devenit un simbol al rezistenţei şi luptei pentru dreptate şi libertate.


Apleacă-ţi fruntea de stăpân
spre brazda noastră milenară,
reânviat ţăran român
şi făcătorule de ţară…
 
Într-un pridvor cu busuioc
ascute briciul pus la grindă,
peste-un lighean muiat la foc
tu bărbiereşte-te-n oglindă.
 
Ai colindat ce-ai colindat
prin lumea veşnic friguroasă,
acum bine-ai venit în sat
mai cald e totuşi pe acasă.
 
Te-aşteaptă brazda s-o-nfloreşti
şi grajdul să-l îndeşi cu vite
şi vechi colinde româneşti
te mustră, parcă părăsite…
 
Ţăran român, Măria Ta,
să nu laşi câmpul tău să moară,
ţi-au dat strămoşii ce lucra,
cu mâinile-au făcut o ţară.
 
Dă iute briciul pe curea
şi bărbiereşte-te de-a rândul,
că vezi că azi e ziua ta,
care durează cât pământul.
 
La cimitir, pe la cei duşi,
coboară-n zori şi te închină,
să ungi ţâţânile la uşi,
deschide geamul spre lumină.
 
Repară gardul putrezit,
dă coama calului prin mână,
şi ca să simţi că ai venit
sleieşte apa din fântână.
 
Şi nu uita, din când în când,
să mai şi mori cum se cuvine,
în toţi urmaşii renăscând,
cum toţi strămoşii sânt în tine
 
Ţăran român, Măria Ta,
îndreaptă căi ce se strâmbară,
prin tine ţara va dura,
că tu ai palma cât o ţară.

Rezumat extins la poezia Întoarcerea ţăranului de Adrian Păunescu

Poezia „Întoarcerea ţăranului” scrisă de Adrian Păunescu este o poezie socială care exprimă lupta ţăranilor pentru libertate şi dreptate într-o societate opresivă şi coruptă. Poezia este alcătuită din şase strofe, fiecare având câte patru versuri, cu rima încrucişată.

În prima strofă, autorul descrie întoarcerea unui ţăran la casa sa, sugerând o reîntoarcere la origini, la rădăcinile culturii şi tradiţiei româneşti. În a doua strofă, autorul face o paralelă între lupta ţăranilor pentru libertate şi lupta eroilor din trecut pentru independenţa naţională.

În a treia strofă, autorul evidenţiază dificultăţile şi suferinţele prin care trece ţăranul în lupta sa pentru a-şi păstra pământul şi pentru a-şi asigura traiul. În a patra strofă, autorul descrie puterea şi frumuseţea naturii, sugerând că ţăranul este un om în armonie cu natura şi cu mediul său înconjurător.

În a cincea strofă, autorul face o critică a societăţii opresive şi corupte care îi exploatează pe ţărani şi îi împiedică să se bucure de libertate şi dreptate. În ultima strofă, autorul îşi exprimă solidaritatea cu ţăranii şi îi încurajează să lupte pentru drepturile lor, sugerând că aceasta este singura cale pentru a obţine libertatea şi justiţia în societate.

În concluzie, poezia „Întoarcerea ţăranului” de Adrian Păunescu este o poezie socială puternică, care exprimă lupta ţăranilor pentru libertate şi dreptate într-o societate opresivă şi coruptă. Autorul subliniază importanţa reîntoarcerii la rădăcinile culturii şi tradiţiei româneşti şi critică societatea care exploatează şi împiedică ţăranii să se bucure de libertate şi dreptate. Poezia reprezintă un apel la solidaritate şi la lupta pentru drepturile omului într-o societate nedreaptă şi injustă.

Un fapt interesant despre poezia „Întoarcerea ţăranului” este că aceasta a fost scrisă în anii ’70, în timpul regimului comunist din România, când ţăranii erau printre cei mai afectaţi de politicile economice şi sociale ale regimului. Poezia a devenit un simbol al luptei pentru dreptate şi libertate în societatea românească şi a fost interpretată de mulţi artişti, inclusiv de câ


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Întoarcerea ţăranului de Adrian Păunescu

Poezia „Întoarcerea ţăranului” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă în cultura și literatura română, precum și în societatea românească în general. Iată câteva moduri în care această poezie a avut un impact:

  1. Promovarea valorilor tradiționale: Poezia celebrează viața rurală, munca țăranilor și valorile tradiționale ale societății românești. Ea a contribuit la reafirmarea și conservarea acestor valori în conștiința culturală și socială.
  2. Angajament social și politic: Adrian Păunescu a fost un poet angajat social și politic, iar poezia „Întoarcerea ţăranului” reflectă preocupările sale legate de drepturile și condițiile de viață ale țăranilor. Acest aspect a influențat discuțiile publice și a suscitat dezbateri privind reforma agrară și drepturile rurale.
  3. Stilul poetic expresiv: Limbajul poetic bogat și evocativ utilizat în poezia lui Păunescu a influențat alți poeți și scriitori care au adoptat un stil similar pentru a transmite mesaje sociale sau politice.
  4. Popularitatea continuă: Poezia „Întoarcerea ţăranului” a rămas populară și este încă recitată și citită în școli și în evenimente culturale. Ea continuă să inspire discuții despre identitatea românească și rolul țăranului în societate.

În ansamblu, poezia „Întoarcerea ţăranului” de Adrian Păunescu a avut un impact semnificativ asupra culturii și literaturii române, contribuind la promovarea valorilor tradiționale și la sensibilizarea publicului față de problemele sociale și politice ale țăranilor. Ea rămâne o parte importantă a moștenirii literare și culturale a României.