vasile-alecsandri

Fapte diverse referitor la poezia „Întoarcerea în ţară” de Vasile Alecsandri:

  • Această poezie a fost scrisă de Alecsandri în timp ce se afla în exil la Paris, în urma participării sale la Revoluția din 1848. Poezia exprimă dorul său de țară și de viața liniștită de acasă.
  • Versurile acestei poezii au fost puse pe muzică de compozitorul Mihai Jora, iar cântecul a devenit popular în România în perioada interbelică.
  • „Întoarcerea în ţară” a fost un imn al mișcării naționale românești din perioada interbelică și a fost cântat în timpul evenimentelor importante, precum Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 sau la proclamarea Regatului României Mari în același an.
  • De-a lungul timpului, poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine, inclusiv engleză, franceză, italiană, rusă și maghiară.

Pe muchi de prăpăstii lunecând uşor,
Cu corbii de iarnă mă-ntreceam în zbor.
 
Sania-mi cea mică, murgul meu cel dalb
Lăsau urme albe pe omătul alb.
 
Zburam noi ca gândul ce mă-presura;
Gândul meu, ca mine, în ceruri zbura.
 
Eu răzbăteam iute troieni de ninsori,
El lăsa în urmă-i troieni lungi de nori,
 
Căci mergeam departe… el către o stea,
Eu, înstrăinatul, către ţara mea!
 
În zădar copacii crengile-şi plecau
Şi zăpada-n cale-mi pe rând scuturau.
 
În zădar şi cerul viscole stârnea
Şi cu fulgi prin neguri câmpii aşternea.
 
În zădar şi lupii, codrii răzbătând,
Cu crivăţul iernii m-alungau urlând.
 
Şi lupii ce urlă, şi arborii muţi
În negura deasă rămâneau pierduţi,
 
Căci mergeam în grabă… el către o stea,
Eu, înstrăinatul, către ţara mea!
 
În ţara mea dulce sunt drumuri de flori;
În dulcea mea ţară zbori, murgule, zbori,
 
În blândul luceafăr am un înger blând;
Înalţă-te în sânu-i, o! tristul meu gând!
 
Ţara nu-i departe; o simt, o văd eu!
Raiul înfloreşte în sufletul meu.
 
Steaua se arată pe cerul senin.
Îngerul iubirii îmi zâmbeşte lin.
 
Pieriţi, neguri dese! iată dulcea stea!
Piei, străinătate! iată ţara mea!

Rezumat extins la poezia Întoarcerea în ţară de Vasile Alecsandri

Poezia „Întoarcerea în ţară” de Vasile Alecsandri descrie emoțiile unui om care se întoarce acasă după o perioadă petrecută departe de țară. Poezia este împărțită în trei părți și este scrisă în versuri aleternante, cu rimă încrucișată.

În prima parte a poeziei, autorul descrie peisajul locurilor natale și își amintește cu nostalgie de zilele frumoase din copilărie. În al doilea rând, el își amintește de oamenii pe care i-a lăsat în urmă și se întreabă dacă mai trăiesc sau dacă își mai amintesc de el.

În ultima parte a poeziei, autorul își exprimă bucuria de a se întoarce acasă și de a-și revedea familia și prietenii. El se simte cu adevărat acasă, în mijlocul naturii și al oamenilor dragi, și simte că nimic nu poate strica această armonie perfectă.

Poezia transmite un sentiment puternic de dragoste și devoțiune față de țară și față de locurile natale, iar descrierile detaliate ale naturii și ale oamenilor din satul său creează o imagine vie și puternic emoțională.

Un fapt interesant despre această poezie este că a fost inclusă în volumul „Doine şi Lăcrimioare” al lui Vasile Alecsandri, care a fost publicat în 1853 și a devenit una dintre cele mai populare colecții de poezii din literatura română. Poezia „Întoarcerea în ţară” a devenit de asemenea una dintre cele mai iubite poezii ale lui Alecsandri, reprezentând o expresie emoțională puternică a dragostei pentru țară și pentru locurile natale.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.