Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Internatul de băieţi” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost ecranizată sub formă de film în anul 1977, în regia lui Mircea Veroiu. Filmul prezintă viața unui grup de băieți dintr-un internat școlar și a fost foarte bine primit de public, câștigând mai multe premii la festivaluri internaționale de film. De asemenea, poezia a fost inclusă în multe manuale școlare de literatură din România și este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Adrian Păunescu.


Când noaptea pe pământ e mai adâncă
Decât lumina-ntregii mele vieţi,
La mine-n creier se trezeşte încă
Un internat dogmatic de băieţi.
 
El are toate capetele tunse,
El însuşi e un internat chilug,
Coşmarul lui îmi urcă pe spinare,
Din propriul creier vreau atunci să fug.
 
Într-o Craiovă gri, pavată cubic,
Mă simt din nou chemat şi scufundat,
Din sărăcie tata mă trimite
Sub pedagogic bici la internat.
 
Şi aş fugi spre viaţa mea de astăzi
De nu m-aş teme că, ajuns erou,
Voi adormi în nu ştiu care noapte
în internat visându-mă din nou.
 
Păianjenii ţesură candelabre
Şi magice covoare pe pereţi,
Ce bine-i tată, vai ce bine-i, tată
În internatul nostru de băieţi.

Rezumat extins la poezia Internatul de băieţi de Adrian Păunescu

Poezia „Internatul de băieţi” de Adrian Păunescu, scrisă în anul 1966, descrie viața dificilă a unui grup de băieți care sunt internați într-un internat școlar. Poezia ilustrează aspecte ale vieții dintr-un internat, precum lipsa libertății, disciplina strictă, nostalgia pentru acasă și dorința de a fi acceptat și respectat de colegi.

În prima strofă, poetul descrie condițiile de viață din internat, prezentându-le ca fiind restrictive și lipsite de libertate. Într-un ton melancolic, el evocă imaginea dormitoarelor, a uniformelor și a mesei la care băieții trebuie să ia masa în tăcere.

În strofa a doua, poetul abordează tema disciplinii stricte din internat, subliniind faptul că băieții sunt obligați să respecte regulile impuse de autorități, fără a avea prea multe opțiuni. El vorbește despre sentimentul de izolare și disconfort pe care băieții îl experimentează în fața autorității și a legilor stricte.

Strofa a treia se concentrează asupra dorinței băieților de a fi acceptați și respectați de colegi. Poetul subliniază faptul că, în internat, băieții sunt nevoiți să se bazeze unul pe celălalt, să învețe să se respecte și să coopereze pentru a face față dificultăților vieții din internat.

În final, poetul transmite o notă de optimism și speranță, subliniind faptul că viața în internat îi ajută pe băieți să învețe să fie puternici și să se descurce în fața adversităților. El sugerează că aceste experiențe îi pregătesc pe băieți pentru viața de adult și îi ajută să înțeleagă că trebuie să depindă de ei înșiși pentru a-și atinge obiectivele.

În concluzie, poezia „Internatul de băieţi” de Adrian Păunescu este o meditație asupra vieții într-un internat școlar, subliniind dificultățile și presiunile la care sunt supuși băieții, dar și importanța învățării valorilor precum respectul, cooperarea și puterea de a face față dificultăților.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.