Un fapt divers interesant despre poezia „Însura-m-aș” de Vasile Alecsandri este legat de influența acesteia în cultura românească. Poezia a devenit una dintre cele mai populare și iubite creații ale autorului, fiind inclusă în multe antologii de poezie și manuale școlare.
De-a lungul timpului, poezia a fost interpretată și pusă pe muzică de către numeroși artiști români, printre care se numără Maria Tănase, Angela Similea, Stela Enache sau Tudor Gheorghe. Melodia „Însura-m-aș” a devenit un cântec popular în întreaga lume, fiind cântată în mod tradițional în cadrul nunților și a altor evenimente festive.
Poezia „Însura-m-aș” a fost tradusă și în alte limbi, cum ar fi engleza, franceza, germana sau spaniola, devenind astfel cunoscută și apreciată în întreaga lume. Ea a fost inclusă în multe antologii internaționale de poezie, fiind considerată una dintre cele mai frumoase și reprezentative creații ale literaturii române.
Un alt fapt interesant este că poezia a fost adaptată și pentru teatru, fiind transpusă pe scenă în mai multe spectacole de teatru și operă. Adaptările au fost realizate atât pentru publicul de copii, cât și pentru cel de adulți, aducând în prim-plan mesajul de dragoste și unitate pe care poezia îl transmite.
Însura-m-aş, însura,
Nu ştiu soacra ce mi-a da?
Coşarca cu fusele,
Costreţul cu mâţele?
Însura-m-aş, însura,
Nu ştiu ce fată-aş lua
Să fie de om bogat,
Rău mi-e teamă de-un păcat!
Ea mi-a cere lumea toată
Făr-a se gândi la plată,
Şi mi-a cere piei de zmeu
Să-ncalţe piciorul său,
Că de capră
Lesne crapă.
Şi de oaie
Se despoaie
Şi de ţap
Îţi sare-n cap!
Aş lua-o de Bărgău,
Mă tem c-a fi lucru rău.
Oi lua o sărmăncuţă
Care poartă opincuţă
Şi cămaşă cu altiţă,
Şi pe şolduri o catrinţă.
Rezumat extins la poezia Însura-m-aş de Vasile Alecsandri
Poezia „Însura-m-aș” de Vasile Alecsandri este o creație romantică, în care poetul își exprimă dorința de a se căsători cu femeia iubită și de a trăi alături de ea o viață plină de iubire și fericire.
În prima strofă a poeziei, poetul își exprimă dorința de a se căsători și de a-și petrece viața alături de persoana iubită, într-o casă mică, dar primitoare, unde să poată fi fericiți și să-și împartă toate bucuriile și necazurile.
În a doua strofă, poetul își descrie femeia iubită ca fiind blândă și gingașă, cu ochii mari și albaștri, asemenea cerului, și cu un zâmbet dulce pe buze. El se simte atras de ea și își dorește să o aibă alături de el pentru totdeauna.
În a treia strofă, poetul își exprimă speranța că femeia iubită va fi de acord să se căsătorească cu el și își promite că o va iubi și o va proteja mereu. El își imaginează o viață plină de iubire și fericire, în care vor fi uniți pentru totdeauna.
În a patra și ultima strofă, poetul își exprimă dorința de a-și face o nuntă frumoasă, în care să fie prezenți toți cei dragi, și își promite că îi va fi alături femeii iubite în orice moment al vieții lor.
Poezia „Însura-m-aș” este una dintre cele mai frumoase și romantice creații ale lui Vasile Alecsandri, în care poetul își exprimă dragostea și dorința de a trăi alături de femeia iubită. Mesajul poeziei este acela că iubirea poate aduce fericire și împlinire în viața unui om și că nunta reprezintă un moment de bucurie și unitate pentru cei doi îndrăgostiți.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.