George Toparceanu

Un fapt divers interesant despre poezia „Înserarea” de George Topârceanu este acela că aceasta a fost scrisă în perioada interbelică, o perioadă de mare schimbare socială și culturală în România. În această perioadă, Topârceanu era unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori din România, și a devenit un simbol al modernității și al inovației în literatură.

Poezia „Înserarea” este o expresie a sensibilității sale artistice și a preocupării sale pentru natură și pentru momentele de tihnă și pace. Această poezie a devenit foarte populară în România și în alte părți ale lumii, fiind considerată una dintre cele mai frumoase poezii scrise în limba română. Este interesant de observat cum mesajul său universal despre frumusețea naturii și importanța de a ne conecta cu ea a rămas actual și astăzi, făcând din această poezie o creație poetică deosebit de valoroasă și relevantă pentru toți cei care iubesc frumusețea naturii și caută momentele de tihnă și pace în viața lor.


După culmi de piatră sură când îşi pleacă-ncet mărirea,
Soarele sărută codrii unde doarme mânăstirea.
Între brazi feriţi de vânturi, lângă zid de stâncă drept,
A durat-o-n vremuri grele domn viteaz şi înţelept.
 
Sus, la turla care-apasă boltă grea de cărămidă,
Pe o lespede umbrită în privazul de firidă,
Slova veche, ocrotită de al vremii sfânt Visternic,
Spune leatul şi domnia voievodului cucernic.
 
Umbra lui veghează parcă din bătrânele chilii
Prin despicătura neagră a ferestrelor pustii…
Dar acum încremenită poarta schitului rămâne,
Când coboară seara, nimeni n-o mai mişcă din ţâţâne.
 
Vremea-i macină cu-ncetul putregaiul sub zăbrele,
Pe veriga ruginită nu mai cad lacăte grele, –
Ci prielnic duhul păcii stăpâneşte-aici de veacuri…
Iar pe stâlpi cu zugrăveală, din înaltele cerdacuri,
 
Ca un semn de biruinţă râde veselă-n culori
Minunata strălucire a belşugului de flori.
Şi-n amurgul serii calde munţii Coziei s-arată
Cum îşi zugrăvesc pe ceruri muchea neagră şi crestată, –
 
Tot mai roşii scad în zare luminoasele văpăi,
Vălul nopţii se coboară tot mai negru peste văi…

Rezumat extins la poezia Înserarea de George Topârceanu

Poezia „Înserarea” scrisă de George Topârceanu este o creație poetică de o mare sensibilitate, care surprinde frumusețea unui moment de liniște și pace, și anume înserarea.

Poezia începe cu o descriere poetică a unui peisaj de la marginea unei păduri, sugerând liniștea și frumusețea naturii. În continuare, poetul descrie cum cerul începe să se coloreze cu nuanțe roșiatice, iar soarele începe să coboare pe cer. În acest moment, se face tăcere în jur, liniștea fiind întreruptă doar de sunetele ușoare ale naturii.

Topârceanu surprinde frumusețea și lumina specială a momentului de înserare, sugerând o stare de pace și armonie care se instalează peste tot. În poezie se întâlnește o descriere poetică a luminii de apus, care conferă unicitate acestui moment deosebit.

Poezia surprinde și liniștea naturii care se instalează la înserare, sugerând că momentul de tihnă și pace este unul universal și transcedental, care leagă oamenii de natură și de ciclurile ei naturale.

În final, poetul exprimă dorința de a păstra acest moment special de înserare în sufletul său și de a-l împărtăși cu toți cei din jurul său. El sugerează că acest moment de pace și armonie este important pentru a ne conecta cu natura și pentru a ne găsi liniștea interioară.

În concluzie, poezia „Înserarea” de George Topârceanu este o meditație poetică asupra frumuseții și unicității momentului de înserare. Poezia subliniază importanța de a ne conecta cu natura și de a găsi liniștea interioară în momentele de tihnă și pace pe care le oferă natura. Mesajul său universal despre frumusețea naturii și importanța de a ne conecta cu ea rămâne actual și astăzi, făcând din această poezie o creație poetică sensibilă și emoționantă.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.

Ce influenta a avut poezia Înserarea de George Topârceanu

Poezia „Înserarea” de George Topîrceanu a avut o influență semnificativă în literatura română datorită abordării sale inovatoare și a temelor universale pe care le explorează. Iată câteva aspecte ale influenței sale:

  1. Stil modernist: Poezia lui Topîrceanu a marcat trecerea literaturii române către modernism. El a introdus un stil poetic diferit de cel tradițional, cu imagini și metafore neașteptate, precum și o structură versificată inovatoare.
  2. Explorarea umanității: „Înserarea” este o meditație profundă asupra trecerii timpului și a efemerității vieții umane. Tema centrală a poemului, căutarea sensului în fața inevitabilului declin, a resonat cu mulți cititori și a influențat multe opere ulterioare care au abordat aceeași temă.
  3. Exprimarea emoțiilor complexe: Topîrceanu a reușit să exprime complexitatea emoțiilor umane într-un mod accesibil și profund. Poezia sa a deschis calea pentru alți poeți să exploreze latura emoțională a literaturii române.
  4. Influență în satiră și umor: Deși „Înserarea” este una dintre creațiile sale mai serioase, Topîrceanu a fost, de asemenea, cunoscut pentru umorul său. Poezia sa a avut o influență semnificativă în dezvoltarea satirii și umorului în literatura română.

În concluzie, poezia „Înserarea” de George Topîrceanu a avut o influență semnificativă în literatura română prin modernismul său, explorarea temelor umane profunde și exprimarea emoțiilor complexe. Ea a contribuit la schimbarea stilistică și tematică a poeziei românești și a inspirat mulți alți autori să abordeze subiecte similare în operele lor.