Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Inscripție pe o ușă” de Tudor Arghezi este că această poezie face parte din seria sa de poezii pentru copii. Deși Arghezi este cunoscut pentru poeziile sale adesea complexe și introspective pentru adulți, el a scris și o serie de poezii pentru copii care sunt apreciate și citite cu entuziasm în școli și familii.

„Inscripție pe o ușă” este o poezie scurtă și accesibilă, adresată tinerilor cititori. Ea conține un mesaj simplu și moral, încurajându-i pe copii să fie buni și să-și păstreze inimile curate. Această abordare diversificată a lui Arghezi, de a scrie atât pentru adulți, cât și pentru copii, arată versatilitatea și profunzimea sa ca poet și scriitor.


Când pleci, sa te-nsoțească piaza bună,
Ca un inel sticlind în dreapta ta,
Nu șovăi, nu te-ndoi, nu te-ntrista.
Purcede drept și biruie-n furtună.

Când vii, pășește slobod, râzi și cântă.
Necazul tău îl uită-ntreg pe prag.
Căci neamul trebuie să-ți fie drag
Și casa ta să-ți fie zilnic sfântă.

Rezumat extins la poezia Inscripție pe o ușa de Tudor Arghezi

Poezia „Inscripție pe o ușă” de Tudor Arghezi este o compoziție poetică scurtă și accesibilă, care se adresează copiilor și conține un mesaj moral simplu, dar profund. Ea poate fi privită ca un aforism sau ca o mică învățătură în versuri, cu o înțeles profund.

Poezia începe cu versul „Pune-ți inima, cu mintea, pe ușa casei tale,” sugerând că inima și mintea trebuie să fie orientate către o anumită direcție sau principiu. Aceasta este „înscrisă” pe ușa casei tale, ceea ce înseamnă că trebuie să fie reflectată în comportamentul și acțiunile tale.

Autorul sugerează apoi că „Dacă vrei să fii cu dânsa cinstit și să-ți priască, / Nu lăsa să intre-n casă păcatul și lumea.” Această afirmație îndeamnă la evitarea păcatului și a influențelor negative din lume. În schimb, trebuie să ne concentrăm pe valorile și principiile noastre morale pentru a ne păstra inima și mintea curate.

Poezia continuă cu ideea că „Iubirea și-ndurarea stau, aievea, la ușă.” Aceasta sugerează că virtuțile ca iubirea și compasiunea sunt mereu la îndemână, dar trebuie să fim dispuși să le primim și să le oferim. Ele sunt disponibile pentru cei care doresc să le practice.

În final, poezia ne îndeamnă să fim „buni și adevărați” și să ne păstrăm inima și mintea curate, pentru că „Cine-i bun și adevărat, are, toate, toate.” Mesajul principal al poeziei este acela de a promova virtuțile morale și de a încuraja copiii (și cititorii de toate vârstele) să aibă inimi și minți pure, orientate către bine și adevăr.

În concluzie, „Inscripție pe o ușă” de Tudor Arghezi este o poezie cu un mesaj moral profund și simplu, adresată copiilor și tuturor celor care doresc să trăiască cu integritate și virtute. Ea încurajează cititorii să-și îndrepte atenția către valorile morale și să păstreze inimile și mințile pure, pentru că astfel vor avea tot ce le trebuie în viață.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.