Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt divers interesant despre poezia „Înscripţie pe o casă nouă” de Lucian Blaga este că aceasta este o poezie scrisă în perioada când poetul se afla în Franța, unde a studiat filozofia și a intrat în contact cu mișcările literare și filozofice europene ale vremii. Poezia reflectă influența simbolismului și a impresionismului, prezentând teme legate de timp, spațiu și existență într-un mod profund și meditativ. Această perioadă petrecută în străinătate a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării artistice și filozofice a lui Lucian Blaga, iar poezia „Înscripţie pe o casă nouă” reprezintă un exemplu remarcabil al operei sale în acea perioadă.

Toate stau la locul lor,
stă păianjenul în plasă
ca-ntr-o lume de mătasă.
Nu-l încearcă nici un dor
din ocolul lui să iasă.

Toate stau la locul lor:
piatră, floare şi ulcior,
vatră şi amnar şi iască.
Asta-i legea tuturor:
Zări să-şi facă din pridvor,
să se simtă bine-acasă.\

Rezumat extins la poezia Înscripţie pe o casă nouă de Lucian Blaga

Poezia „Înscripţie pe o casă nouă” de Lucian Blaga este un text liric profund care explorează tema construcției și a trecerii timpului. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe prin prezentarea unei imagini poetice a unei case noi, recent construite. Aceasta este percepută ca un simbol al aspirației umane de a construi și de a-și marca existența în lume.

Autorul sugerează că casa reprezintă un punct de referință în timp și spațiu, o amprentă a prezenței umane în univers. Însă, în același timp, el subliniază că casa este efemeră și destinată să se deterioreze în timp.

Poezia meditează asupra efemerității umane și a fragilității construcțiilor noastre în fața trecerii implacabile a timpului. Autorul exprimă ideea că, în ciuda măreției aparente a construcției, ea va fi în cele din urmă ștearsă de vreme.

Autorul subliniază că a lăsa o inscripție pe casa nouă este o încercare de a marca efemeritatea existenței umane în fața eternității. El pune întrebări cu privire la semnificația și valoarea acestei amprente în fața universului vast.

Poezia invită cititorii să reflecteze asupra naturii efemere a vieții umane și asupra aspirației de a lăsa o amprentă în lume. Ea subliniază importanța de a contempla măreția și trecerea timpului și de a căuta înțelesul existenței în mijlocul acestei efemerități.

În concluzie, poezia „Înscripţie pe o casă nouă” de Lucian Blaga este o meditație profundă asupra construcției, timpului și efemerității umane. Ea invită cititorii să reflecteze asupra semnificației vieții și a căutării sensului în mijlocul trecerii timpului, sugerând că, în ciuda fragilității noastre, amprenta pe care o lăsăm în lume poate avea o valoare profundă și simbolică.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.