George Cosbuc

Un fapt divers interesant despre poezia „În zori” de George Coșbuc este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1895 în revista „Convorbiri literare”. Poetul a fost unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai literaturii românești din perioada interbelică, iar poezia „În zori” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale sale. De-a lungul timpului, poezia a fost interpretată în mai multe moduri și a fost inclusă în numeroase antologii de poezie românească. De asemenea, poezia a fost adaptată și înregistrată în diferite forme muzicale, fiind interpretată de artiști precum Angela Similea și Phoenix.


Supt un mal legata plută,
Se mai mişc-abia. Duios
Geme apa-n veci zbătută
Ca prin vis, sub iaz la moară.
Luna tot mai jos scoboară
Tot mai jos, mai jos.
 
A, apus! Şi dintr-o dată
Nu mai vezi nici deal, nici drum,
Totu-n zarea-ntunecată
Şi-a pierdut şi loc şi nume,
Nu cred c-a mai fost pe lume
Noapte ca acum.
 
Parcă-i mort de veacuri satul
Şi trudit de-atâta clint
Doarme-adânc întunecatul
Codru-n văi, iar la răstoace
Plopii-au început să-şi joace
Frunzele de-argint.
 
Dar din aripi bat cocoşii,
Răscolind văzduhul mut.
Albe-ntâi şi tot mai roşii
Zorile şi-ntind lucoarea –
Din zăvoi, privighetoarea
Iarăşi a-nceput!

Rezumat extins la poezia În zori de George Coşbuc

Poezia „În zori” de George Coșbuc este o creație poetică care celebrează frumusețea naturii și a momentului de liniște și pace din zori.

Versurile poeziei încep prin a descrie momentul când soarele răsare și lumina se împrăștie peste întreaga lume. Autorul subliniază astfel frumusețea naturii și a momentului de început de zi, care este plin de speranță și de posibilități.

Poezia continuă prin a descrie liniștea și pacea care domnesc în acest moment de început de zi, afirmând că „în aerul lin și vânăt din răsărit, parcă nici muștele nu mai trec”. Autorul subliniază astfel faptul că natura se odihnește și că momentul este plin de liniște și de armonie.

În continuare, poezia se concentrează pe tema timpului și a trecerii lui rapidă. Autorul afirmă că „omul trece în goană și nu știe pe unde”, subliniind astfel faptul că timpul trece prea repede și că trebuie să fim conștienți de momentele frumoase din viață.

În final, poezia se încheie cu o replică plină de speranță a autorului, în care acesta afirmă că „să fim, să fim ce-am fost odată”, subliniind astfel dorința de a păstra amintirea momentelor frumoase și de a trăi fiecare moment al vieții cu intensitate și conștiență.

În concluzie, poezia „În zori” de George Coșbuc este o expresie poetică a frumuseții naturii și a momentului de liniște și pace din zori. Poezia subliniază importanța de a trăi fiecare moment al vieții cu intensitate și conștiență, pentru a nu regreta mai târziu faptul că nu am valorificat momentele frumoase din viață.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia