vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Împărate, împărate!” de Vasile Alecsandri este că aceasta este inspirată de istoria Imperiului Roman și de figura împăratului Traian. În poezie, Alecsandri descrie expansiunea imperiului și gloria sa într-un mod similar cu cum Traian a extins granițele Romei și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți împărați romani.

De asemenea, poezia a fost publicată pentru prima dată în 1850, în volumul său de debut, „Doine și Lăcrămioare”. Aceasta a fost o colecție de poezii romantice care a fost foarte bine primită de publicul cititor de la acea vreme. Poezia a fost unul dintre cele mai populare texte din volumul respectiv, iar astăzi este considerată unul dintre cele mai reprezentative texte ale lui Vasile Alecsandri.


Împărate, împărate!
Răspunde-mi tu cu dreptate
Unde duci cătanele?
Iar la foc sărmanele?
Nu le duce aşa tare
Că se strică la picioare,
Îs cătane tinerele,
Nu-s dedaţi la drumuri grele,
Împărate, împărate!
Lasă-te, nu te mai bate,
De când focul ai pornit
Mulţi voinici s-au prăpădit,
Fete multe-au bătrânit,
Ş-alt nimic n-ai isprăvit!

Rezumat la poezia Împărate, împărate! de Vasile Alecsandri

Este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri care prezintă o scurtă istorie a unui imperiu și a împăratului său.

Poezia începe prin a-l descrie pe împăratul „bătrân și chircit”, care este acum prea vârstnic pentru a mai conduce imperiul său. El privește în urmă și își amintește de anii trecuți de slavă și putere.

În continuare, autorul povestește despre marea glorie a imperiului, cum acesta s-a întins de la marea roșie până la Atlantic și cum toate națiunile și-au adus tributul. Cu toate acestea, puterea imperiului este acum în declin și împăratul este conștient de acest lucru.

Poezia se încheie cu împăratul rugându-se pentru ca imperiul său să supraviețuiască, iar el să poată să-și încheie zilele în pace și liniște. El speră că istoria va aminti de el ca fiind un împărat puternic și drept, și că moștenitorii săi vor putea duce mai departe gloria imperiului.

În concluzie, poezia este o reflectare a ciclurilor naturale ale puterii și declinului, sugerând că niciun imperiu sau conducător nu poate rămâne la putere pentru totdeauna. De asemenea, poezia subliniază importanța istoriei și a modului în care aceasta ne poate influența viitorul.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.