George Cosbuc

Un fapt divers interesant despre poezia „Imnul studenților” de George Coșbuc este că aceasta a fost scrisă în perioada de început a mișcării studențești în România, la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. În această perioadă, studenții erau printre cei mai activi și vocali membri ai societății civile, luptând pentru libertate, dreptate și schimbare socială.

Poezia lui Coșbuc a devenit un imn pentru mișcarea studențească, subliniind importanța educației și a responsabilității tinerilor în dezvoltarea societății. De asemenea, poezia a fost interpretată și ca o critica la adresa sistemului de învățământ, care nu le oferea tinerilor ocazia de a se dezvolta pe deplin și de a-și urma visurile și aspirațiile. Poezia a devenit astfel un simbol al luptei studenților pentru dreptate și schimbare socială, și a inspirat multe generații de tineri în lupta lor pentru o lume mai bună.


Cântăm libertatea şi numele sfânt
Al ţării străvechi şi-al acestui pământ!
Iubirii de neam, ce de-a pururi ne-a fost
O pavăză-n lupte şi-n pace-adăpost
Cântămu-i supremul ei cântec.
 
Cu vesele glasuri de tinere firi,
Cuprinşi de-amintirea străbunei măriri,
Spre soare ni-e gândul şi mergem spre el,
Lumina ni-e ţintă şi binele ţel
Trăiască-ne ţara şi neamul!
 
Cu dreapta-nălţată spre Tatăl de sus
Jurat-am tot ce strămoşii ne-au spus:
Unire-ntre fraţi, şi pe Domn să-l iubim
Şi-altarul de jertf-al naţiunii să fim
Şi sufletul neamului nostru.
 
Iar dacă protivnicii numelui tău
Cu oşti ar veni ca să-ţi facă vrun rău,
Ridică-te mândră şi nu te-ngrija,
Căci inima noastră e inima ta;
Tu încrede-te în fiii tăi, mamă.
 
Iar dac-ar pieri de pe-ntregul pământ
Iubirea de neam şi-al credinţei avânt:
Azilul lor vecinic găsindu-l în noi
Le-am creşte, ca iar să le dăm înapoi
Mai tari şi mai trainice lumii.

Rezumat extins la poezia Imnul studenţilor de George Coşbuc

Poezia „Imnul studenților” de George Coșbuc este un poem care celebrează tineretul și educația, subliniind importanța studiului și a cunoașterii în dezvoltarea personală și socială.

Poezia începe cu o descriere a universităților și a tinerilor care le frecventează, subliniind frumusețea și înțelepciunea educației și a căutării cunoașterii. Autorul subliniază importanța tinerilor pentru societate și pentru dezvoltarea acesteia, precum și importanța educației în formarea unor lideri capabili și responsabili.

În versurile următoare, autorul îi îndeamnă pe studenți să învețe cu pasiune și să-și urmeze visele și aspirațiile, să se lupte pentru libertate și dreptate, și să fie mereu încrezători și perseverenți în ceea ce fac.

În partea a doua a poeziei, autorul subliniază importanța libertății și a responsabilității în viața studenților, precum și rolul lor în dezvoltarea și progresul societății. El îi îndeamnă pe studenți să rămână fideli valorilor și principiilor lor, să lupte pentru dreptate și să acționeze ca agenți ai schimbării.

În finalul poeziei, autorul exprimă speranța că tinerii vor reuși să îndeplinească aspirațiile lor și să contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru ei și pentru societate. Poezia se încheie cu un mesaj de încredere și de optimism, în care autorul subliniază importanța studenților și a educației în dezvoltarea personală și socială.

În concluzie, poezia „Imnul studenților” de George Coșbuc este un poem dedicat tineretului și educației, care celebrează importanța studiului și a cunoașterii în dezvoltarea personală și socială. Poezia ne arată că tinerii sunt viitorul societății și că educația este un instrument esențial pentru formarea liderilor și agenților schimbării.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia