vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Imn religios” de Vasile Alecsandri este că aceasta face parte din colecția „Doine și Lăcrămioare”, o colecție de poezii care a avut un impact major asupra literaturii române. Colecția a fost publicată pentru prima dată în 1853 și a fost considerată una dintre cele mai importante opere ale mișcării romantice din literatura română.

Poezia „Imn religios” a fost adesea comparată cu psalmii din Vechiul Testament și a fost apreciată pentru tonul său solemn și pentru mesajul său puternic despre credința religioasă și spiritualitatea umană. În timpul vieții sale, Vasile Alecsandri a fost recunoscut ca unul dintre cei mai importanți poeți ai mișcării romantice din literatura română, iar poezia sa „Imn religios” a fost considerată o operă remarcabilă din acest gen.

De asemenea, poezia „Imn religios” a fost tradusă în mai multe limbi străine, inclusiv engleză, franceză, germană și rusă, fiind astfel introdusă în cultura literară internațională. Poezia a devenit astfel o parte importantă a patrimoniului cultural românesc și a contribuit la popularizarea literaturii române în întreaga lume.


Etern, Atotputernic, o! Creator sublime,
Tu, ce dai lumii viaţă şi omului cuvânt,
În tine crede, speră întreaga românime…
Glorie ţie-n ceruri, glorie pe pământ!
 
Sub ochii tăi în lume lungi valuri de-omenire
Pe marea veşniciei dispar ca nori în vânt,
Şi-n clipa lor de viaţă trecând strigă-n uimire:
Glorie ţie-n ceruri, glorie pe pământ!
 
Tu din sămânţa mică înalţi stejarul mare,
Tu junelor popoare dai un măreţ avânt,
Tu-n inimile noastre ai sacre, vii altare.
Glorie ţie-n ceruri, glorie pe pământ!
 
În tine-i viitorul, trecutul şi prezentul!
Tu duci la nemurire prin tainicul mormânt
Şi numele-ţi cu stele lumină firmamentul.
Glorie ţie-n ceruri, glorie pe pământ!
 
Etern, Atotputernic, o! Creator sublime,
Tu, care ţii la dreapta pe Ştefan, erou sfânt,
Fă-n lume să străluce iubita-i românime…
Glorie ţie-n ceruri, glorie pe pământ!

Rezumat extins la poezia Imn religios de Vasile Alecsandri

„Imn religios” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai reprezentativi poeți romantici ai literaturii române. Poezia explorează tema credinței religioase și a spiritualității, și este o compoziție poetică care transmite un mesaj de speranță și de încredere în divinitate.

Poezia începe prin a-l descrie pe poetul care se roagă și îi cere lui Dumnezeu să-i lumineze calea și să-l ajute să depășească dificultățile vieții. Pe măsură ce poemul progresează, poetul exprimă sentimentele sale față de credință și față de divinitate, subliniind faptul că acestea sunt sursa de inspirație și de putere în viață.

Pe parcursul poeziei, Vasile Alecsandri explorează tema frumuseții și a înțelepciunii divine, subliniind faptul că acestea sunt prezentate în lumea naturală și în ceea ce ne înconjoară. Poetul subliniază faptul că suntem binecuvântați să trăim într-un univers plin de frumusețe și că această frumusețe este o expresie a iubirii și a înțelepciunii divine.

În final, poetul oferă o concluzie puternică, exprimându-și recunoștința față de Dumnezeu și față de credința sa. El subliniază faptul că credința este sursa de putere și de speranță în viață și că ea ne ajută să ne depășim limitele și să trăim viața cu demnitate și curaj.

În general, „Imn religios” este o poezie profundă și emoționantă, care transmite un mesaj puternic despre credința religioasă și despre spiritualitate. Poezia exprimă sentimentele profunde ale poetului față de credința sa și subliniază faptul că aceasta este o sursă de putere și de încredere în Dumnezeu.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.