vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Imn lui Ștefan cel Mare” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost una dintre primele poezii scrise de poet în timpul perioadei sale de activitate politică și naționalistă. Alecsandri a fost un susținător activ al luptei pentru independența și unitatea națională a poporului român, iar această poezie reflectă acest angajament.

De asemenea, poezia „Imn lui Ștefan cel Mare” a fost una dintre cele mai apreciate și mai populare poezii ale lui Vasile Alecsandri și a fost adesea interpretată ca un imn al identității naționale și al valorilor culturale românești. Poezia a fost tradusă și publicată în mai multe limbi străine și a fost apreciată de cititori pentru calitățile sale artistice și istorice.

Poezia „Imn lui Ștefan cel Mare” poate fi interpretată ca un apel la patriotism și la respectarea valorilor și tradițiilor culturale românești și poate fi văzută ca o încurajare a oamenilor să își aprecieze istoria și cultura și să își utilizeze aceste resurse pentru a construi un viitor mai bun pentru națiunea lor. În acest fel, poezia poate fi considerată ca o încurajare a poporului român să se implice în viața socială și politică a țării lor și să își folosească abilitățile și cunoștințele pentru a aduce schimbări pozitive în lume.


La poalele Carpaţilor,
Sub vechiul tău mormânt,
Dormi, erou al românilor,
O! Ştefan, erou sfânt!
 
Ca sentinele falnice
Carpaţii te păzesc
Şi de sublima-ţi glorie
Cu secolii şoptesc.
 
Când tremurau popoarele
Sub aprigii păgâni,
Tu le-apărai cu braţele
Vitejilor români.
 
Cu drag privindu-ţi patria
Şi moartea cu dispreţ,
Măreţ în sânul luptelor,
Şi-n pace-ai fost măreţ.
 
În cer apune soarele
Stingând razele lui,
Dar într-a noastre suflete
În veci tu nu apui!
 
Prin negura trecutului,
O! soare-nvingător.
Lumini cu raze splendide,
Prezent şi viitor.
 
În timpul vitejiilor,
Cuprins de-un sacru dor,
Visai unirea Daciei
Cu-o turmă ş-un păstor;
 
O! mare umbră-eroică,
Priveşte visul tău:
Uniţi suntem în cugete,
Uniţi în Dumnezeu.
 
În poalele Carpaţilor,
La vechiul tău mormânt,
Toţi în genunchi, o! Ştefane,
Depunem jurământ:
 
„Un gând s-avem în numele
Românului popor,
Aprinşi de-amorul gloriei
Ş-al patriei amor!”

Rezumat extins la poezia Imn lui Ștefan cel Mare de Vasile Alecsandri

Poezia „Imn lui Ștefan cel Mare” de Vasile Alecsandri este un poem închinat marelui domnitor al Moldovei, care subliniază importanța istoriei și a tradițiilor în identitatea națională.

Poezia începe cu o descriere a marelui domnitor Ștefan cel Mare și a realizărilor sale, subliniind importanța sa în istoria Moldovei și a poporului român. Protagonistul poeziei își exprimă admirația pentru acest mare lider și pentru curajul și determinarea sa de a-și apăra țara și poporul său.

Pe măsură ce poemul progresează, poetul subliniază importanța istoriei și a tradițiilor în identitatea națională și spune că acestea sunt cheia înțelegerii trecutului și a valorilor culturale ale poporului român.

În continuare, poetul descrie modul în care marea personalitate a lui Ștefan cel Mare a influențat cultura și tradițiile poporului român și subliniază importanța lor în continuarea dezvoltării societății și a națiunii.

În final, poetul exprimă speranța că valorile și tradițiile poporului român vor fi păstrate și transmise mai departe și că istoria și cultura sa vor fi apreciate și respectate în întreaga lume.

În general, „Imn lui Ștefan cel Mare” este un poem care subliniază importanța istoriei și a tradițiilor în identitatea națională și evidențiază importanța marelui domnitor în istoria Moldovei și a poporului român. Poezia transmite o atmosferă plină de admirație și respect, subliniind importanța istoriei și a culturii în formarea identității naționale și evidențiind importanța păstrării și transmisiei valorilor și tradițiilor culturale.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.