George Cosbuc

Un fapt divers interesant despre poezia „Imn” de George Coşbuc este că aceasta a fost scrisă într-o perioadă în care mișcarea națională a românilor din Transilvania lupta pentru drepturile lor și independența față de Austro-Ungaria. Autorul a simțit nevoia să scrie o poezie care să celebreze frumusețea și bogăția naturii românești, dar și legătura strânsă dintre popor și lumea înconjurătoare.

De-a lungul timpului, poezia „Imn” a devenit un simbol al luptei pentru libertate și independență, și a fost recitată și interpretată în diverse evenimente culturale și politice din România. De asemenea, poezia a inspirat mulți cititori să aprecieze natura și frumusețea acesteia, și să se implice în protejarea și prețuirea ei.


Regelui nostru şi-acum
Şi pururi mărire şi-onoare!
Din cer serafimii scoboare
Cu săbii de foc să-nconjoare
Şi sfânta-i persoană şi tronul,
Şi pace să fie-al său drum!
Şi pace-al său drum
Să-i fie,
Şi faima-l urmeze ‘n vecie!
 
Glorie-urmaşilor săi!
Să poarte prin veacuri cu fală
Coroana şi haina regală,
S’oprească duşmanii ‘n năvală
Şi, mândri, Române, să’nalţe
Renumele fiilor tăi!
Al fiilor tăi
Renume,
Din margini la margini de lume!
 
Ţie salutul suprem,
Pământule-al ţării străbune!
Eroic fanfara răsune,
Din munţi şi din văi să s’adune
Să-şi apere steagul voinicii
Şi limba şi legea ce-avem –
O limbă ce-avem
Şi-o lege,
Şi-o patrie sfântă şi-un Rege!

Rezumat extins la poezia Imn de George Coşbuc

Poezia „Imn” de George Coşbuc este un poem solemn, care celebrează frumusețea și importanța naturii, subliniind legătura strânsă dintre om și lumea înconjurătoare.

Poezia începe cu o descriere poetică a naturii, subliniind frumusețea și bogăția acesteia. Autorul descrie cerul înstelat, dealurile și văile, precum și munții, pădurile și marea. El subliniază că natura este o sursă inepuizabilă de frumusețe și către aceasta ar trebui să ne îndreptăm privirea și gândurile noastre.

În versurile următoare, autorul subliniază legătura strânsă dintre om și natură, și importanța de a o proteja și păstra în starea ei naturală. El subliniază că omul trebuie să aibă respect și admirație față de natură și să fie conștient de puterea și importanța acesteia în viața noastră.

În partea a doua a poeziei, autorul subliniază importanța de a învăța din natură și de a o prețui cu adevărat. El subliniază că natura ne poate învăța multe lecții importante despre viață și ne poate oferi o perspectivă unică asupra lumii înconjurătoare.

În finalul poeziei, autorul își exprimă admirația și recunoștința față de frumusețea și bogăția naturii, subliniind importanța de a o proteja și păstra în starea ei naturală. Poezia se încheie cu un mesaj solemn de înțelepciune și de responsabilitate, în care autorul subliniază importanța de a ne raporta cu umilință și recunoștință față de natură, și de a o proteja și prețui pentru viitorul nostru și al generațiilor viitoare.

În concluzie, poezia „Imn” de George Coşbuc este un poem solemn și inspirațional, care celebrează frumusețea și importanța naturii și subliniază legătura strânsă dintre om și lumea înconjurătoare. Poezia ne încurajează să apreciem și să protejăm natura, și să ne raportăm cu umilință și respect față de frumusețea și bogăția acesteia. De asemenea, poezia ne încurajează să învățăm din natură și să ne asumăm un rol activ în protejarea și prețuirea acesteia.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia