Alexandru-Macedonski

Un fapt divers interesant despre poezia „Imn” de Alexandru Macedonski este că ea a fost inclusă într-o serie de manuale școlare pentru elevii de liceu din România. Poezia a fost considerată un exemplu important de poezie simbolistă și a fost prezentată ca o sursă importantă de inspirație pentru elevii care învață să aprecieze și să scrie poezii.

De asemenea, poezia „Imn” a fost adaptată muzical de mai mulți artiști români, printre care se numără și compozitorul George Grigoriu. Acesta a creat o adaptare muzicală a poeziei, intitulată „Imnul iubirii”, care a fost interpretată de mai mulți cântăreți români, printre care se numără și Angela Similea și Aura Urziceanu.

Adaptarea muzicală a poeziei „Imn” a consolidat importanța și popularitatea poeziei lui Macedonski în cultura și artele românești, sugerând forța și mesajul său artistic. În acest sens, poezia a devenit o sursă importantă de inspirație și de emoție pentru mulți români, evidențiind puterea poeziei de a transmite mesaje importante și de a atinge sufletul cititorilor și ascultătorilor.


Tăcut mă urc pe colină
Soarele s-a înălţat,
Câmpul se scaldă-n lumină,
Aerul e parfumat!
Văd raze, scântei şi rouă,
Petale de flori ce plouă
Şi lumea îmi pare nouă,
Fii, Doamne, glorificat!

Se pare c-o legătură
Este-ntre cer şi pământ!
Cerul nu este natură?
Natura, Dumnezeu sfânt?
El e-n făpturile sale,
Tot omul şi-l află-n cale
De plângi, el plânge cu jale,
De cânţi, al lui e-al tău cânt!

Pământul de-l stăpâneşte,
Este că-l stăpânim!
Crima de-o pedepseşte,
Este c-o pedepsim!…
Din univers se compune,
Totul la Tot se supune.

Şi iarba care se-nclină,
Şi astrul luminător,
Şi vântul care suspină,
Şi râul tânguitor!
Şi stelele nenumărate
Cu lumile nemăsurate,
Şi florile care-nfloresc
Pe văile care rodesc!
Şi nu e-mpărat sau rege
Afară dintr-astă lege!

Unii i-au zis Raţiune,
Făcându-şi iluziune;
Alţii-n materie-l pun;
Mulţi după plac îl compun!
Dar eu, care-l simt în mine,
Dar El, care-mi curge-n vine,
Creieru-mi care-l conţine
Îmi strigă cu toţi împreună
Este oriunde voieşti
Pe buzele noastre s-adună!…

Cugeţi prin el şi trăieşti!…
În inima noastră palpită,
În craniul nostru s-agită!
Este şi-n noi, şi-n natură,
Este şi-n orice făptură!
Materie, Verb, Idee,
Stau în trăsura de unire,
Şi Trinitatea se-ncheie
Cu vorba: dumnezeire!

Rezumat extins la poezia Imn de Alexandru Macedonski

„Imn” este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski în care autorul exprimă o credință profundă într-un zeu universal și în capacitatea omului de a ajunge la acest zeu prin intermediul cunoașterii și al frumuseții.

Poezia începe cu o descriere a universului și a simbolurilor sale, sugerând că acesta este un loc vast și misterios care ascunde secrete profunde și neexplorate. Macedonski subliniază importanța cunoașterii și a frumuseții în acest context, sugerând că acestea sunt cheia pentru a ajunge la zeul universal.

În continuare, autorul exprimă o credință profundă într-un zeu universal, sugerând că acesta este prezent în toate lucrurile și că poate fi descoperit prin intermediul frumuseții și al cunoașterii. El subliniază importanța de a căuta acest zeu și de a încerca să înțelegem misterele universului.

Poezia continuă cu o descriere a unui peisaj natural și a simbolurilor sale, sugerând că acesta este un exemplu al frumuseții și al armoniei din univers. Macedonski subliniază importanța de a aprecia frumusețea din jurul nostru și de a încerca să o înțelegem prin intermediul cunoașterii.

În final, autorul exprimă aprecierea sa față de zeul universal și față de frumusețea și cunoașterea care conduc către el. El subliniază importanța de a căuta zeul universal și de a înțelege misterele universului, sugerând că aceasta este cheia pentru a găsi sens și împlinire în viață.

În concluzie, „Imn” este o poezie care exprimă o credință profundă într-un zeu universal și în capacitatea omului de a ajunge la acest zeu prin intermediul cunoașterii și al frumuseții. Prin intermediul acestei poezii, autorul transmite un mesaj de apreciere a frumuseții și a cunoașterii și sugerează că acestea sunt cheia pentru a ajunge la zeul universal și pentru a găsi sens și împlinire în viață.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.