Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Îmbrățișarea cu natura” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost inclusă în volumul „În mijlocul lupilor”, publicat în anul 1973, care a fost interzis de regimul comunist din România de la acea vreme, datorită conținutului său critic și a atitudinii anti-sistem.

Poezia însăși poate fi citită ca o critică subtilă la adresa industrializării și a dezvoltării excesive, sugerând faptul că omul trebuie să aibă grijă de natură și să păstreze un echilibru între progres și conservarea mediului înconjurător.


Aici, în Bucovina
îmbrăţişarea cu natura dă putere
până şi muribundului,
se povesteşte
că un om aflat pe moarte
şi-a aruncat plapuma pe care zăcea
şi-a aruncat lumânările
care-l vegheau creştineşte
a ieşit în curte
şi s-a izbit la halucinant
cu trupul de iarbă;
când s-aridicat
n-au ştiut ce are pe faţă
rouă sau lacrimi,
înviase,
şi-a luat toporul
şi a plecat în pădure
să-şi ceară iertare
că prea devreme împrumutaseră în numele lui
un sicriu din ea;
înainte de a intra în pădure
s-a-ntors spre nevastă-sa
şi i-a spus:
tu să-mi pui apă de ploaie la fiert
că vreau să mă spăl
şi să-mi scoţi briciul
din cufărul de armată,
că vreau să mă bărberesc
şi duminică să fie şi ai tăi şi ai mei aici
că vreau să te mai iau o dată de nevastă…
Şi acolo unde a înviat el din iarbă
ce-o fi fost,
ce n-o fi fost,
că nici oaie, nici cal şi nici vită
n-au mai vrut să pască,
treceau pe acolo
şi se uitau smerite
şi tremurau de frică.

Rezumat extins la poezia Îmbrăţişarea cu natura de Adrian Păunescu

Poezia „Îmbrățișarea cu natura” de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra legăturii dintre om și natură și a relației lor complexe. Poezia este compusă din patru strofe, fiecare conținând câte patru versuri, iar ritmul său este foarte plăcut și armonios.

În prima strofă, poetul ne vorbește despre marea putere a naturii și despre modul în care aceasta ne poate oferi alinare și inspirație. În această strofă, Păunescu ne îndeamnă să ne deschidem inima și să primim iubirea și frumusețea pe care natura ni le oferă cu generozitate.

În a doua strofă, poetul continuă să mediteze asupra puterii și frumuseții naturii, subliniind faptul că ea este o sursă inepuizabilă de energie și creativitate pentru om. Această strofă sugerează că natura ne poate ajuta să găsim înțeles și sens în viața noastră.

În a treia strofă, Păunescu face o analiză profundă asupra relației dintre om și natură, subliniind faptul că omul este parte a acestei lumi și că trebuie să respecte și să protejeze această lume, iar nu să o distrugă. Această strofă subliniază importanța responsabilității noastre față de natură și față de lumea în care trăim.

În sfârșit, ultima strofă a poeziei sugerează că prin îmbrățișarea cu natura, omul își poate găsi liniștea și echilibrul interior și poate găsi o conexiune profundă cu această lume. Poezia ne îndeamnă să ne întoarcem la natură și să redescoperim puterea ei vindecătoare și îmbogățitoare.

În ansamblu, poezia „Îmbrățișarea cu natura” de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra legăturii dintre om și natură și a relației lor complexe. Poezia subliniază puterea și frumusețea naturii și importanța responsabilității noastre față de aceasta. Ea ne îndeamnă să găsim înțeles și sens în viața noastră prin conectarea cu lumea naturală și prin respectarea și protejarea acestei lumi.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.