Un fapt interesant despre poezia „Ileana” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată de o femeie reală, Ileana Florescu, care era una dintre marile iubiri ale poetului. Florescu era o femeie de o frumusețe rara și se pare că a fost o sursă de inspirație pentru multe dintre poeziile lui Alecsandri.
Deși relația lor nu a dus la căsătorie, poetul a păstrat întotdeauna un respect și o admirație profundă pentru frumusețea și eleganța Ileanei. Poezia „Ileana” rămâne astfel un tribut adus unei femei care a fost o sursă de inspirație pentru unul dintre cei mai mari poeți ai României.
„Hai, Ileană, la poiană,
Ileană, Ileană!
Să săpăm o buruiană,
Ileană, Ileană!
Buruiana macului,
Ileană, Ileană!
Ca s-o dăm bărbatului
Ileană, Ileană!
Să tot doarmă, doarmă dus
Până ce soarele-a fi sus
Şi să doarmă somnoros
Până ce soarele a fi jos,
Ileană, Ileană!”
……………………..
„Cum n-aş merge-n poieniţă,
Bădiţă, bădiţă!
Dar nu pot după voinţă,
Bădiţă, bădiţă!
Că bărbatul rău mă teme,
Nici de-un pas el nu-mi dă vreme.
Mai stai, stai până s-a culca
Şi cocoşul a cânta,
De la sânu-i c-oi scăpa,
Buruiana c-om săpa
Şi-i vom pune-o în locul meu
Ca să doarmă somnul greu,
Bădiţă, bădiţă!”
Rezumat extins la poezia Ileana de Vasile Alecsandri
„Ileana” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care ilustrează frumusețea și grația fetei cu același nume.
Poezia începe cu o descriere a frumuseții naturii din jurul Ileana, subliniind în special frumusețea soarelui răsărind pe dealuri. Alecsandri descrie apoi fata, subliniind grația și frumusețea ei, comparația cu florile de primăvară și zâmbetul său fermecător.
Poezia continuă prin prezentarea dorinței poetului de a fi alături de Ileana, de a fi împreună cu ea pe dealurile înverzite sau la umbra copacilor. El admira atât frumusețea ei fizică, cât și calitățile ei interioare, evidențiind-o ca un model de feminitate și frumusețe.
În final, poetul exprimă tristețea sa și regretul că nu poate fi alături de Ileana pentru totdeauna, însă subliniază faptul că amintirea ei va rămâne întipărită în inima sa și va fi mereu prezentă în gândurile și visurile sale.
Poezia „Ileana” este un portret al frumuseții și grației feminine, descrisă prin intermediul naturii și comparațiilor cu florile primăverii. Alecsandri exprimă dorința de a fi alături de Ileana și subliniază calitățile ei interioare, precum zâmbetul fermecător și eleganța. Mesajul său este unul de apreciere a frumuseții feminine și de admirație pentru această calitate atât de importantă a naturii umane.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.