Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Ieşi, soare, ieşi” de Grigore Vieru este că aceasta a fost interzisă de autoritățile sovietice în perioada în care a fost scrisă. Vieru a fost considerat un poet „nepotrivit” de către autorități, deoarece mesajele sale nu erau în concordanță cu propaganda comunistă.

Deși poezia a fost interzisă, ea a circulat în secret printre prietenii și admiratorii lui Vieru, care au apreciat mesajul său optimist și capacitatea sa de a inspira oamenii să aștepte cu nerăbdare sosirea primăverii și a soarelui. La scurt timp după interzicerea poeziei, Vieru a fost arestat și închis într-un lagăr de muncă forțată pentru refuzul de a se conforma autorităților.

Cu toate acestea, poezia a devenit foarte populară în Republica Moldova și în alte țări din fostul bloc sovietic după ce a fost publicată oficial în anii ’80. Ea a fost apreciată pentru mesajul ei pozitiv și pentru capacitatea sa de a aduce lumină și speranță într-un timp de mari încercări. Astăzi, poezia „Ieşi, soare, ieşi” este considerată una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale lui Grigore Vieru și este încă citită și apreciată de către oameni din toate generațiile.


Ah, din cămaşa ta
Foşnind ca frunzarele
Trupul tău gol ieşea
Ca din nouri soarele.

Ieşi, soare, ieşi
Că ţi-oi da cireşi!…

Erai umedă ca un culbec,
Frumoasă şi umbra-ţi era,
Încât vroiam să mă plec
Să-i spun la ureche ceva.

Melc-melc,
Codobelc!…

Rezumat extins la poezia Ieşi, soare, ieşi de Grigore Vieru

„Ieşi, soare, ieşi” este o poezie scrisă de poetul național al Republicii Moldova, Grigore Vieru. Publicată pentru prima dată în anul 1971, poezia descrie așteptarea cu nerăbdare a primăverii și a soarelui de către oameni, care își doresc să vadă lumina și căldura din nou.

Poezia începe cu o descriere a iernii, care este prezentată ca o perioadă de frig și de întuneric. Autorul subliniază faptul că oamenii se simt izolați și singuri în această perioadă, iar natura pare să fie adormită. Totuși, el sugerează că acesta nu este un motiv de disperare, ci mai degrabă un motiv de așteptare a primăverii și a soarelui.

În continuare, autorul descrie așteptarea oamenilor pentru sosirea primăverii și a soarelui, care vor aduce cu sine lumină, căldură și speranță. El subliniază faptul că oamenii își doresc să se trezească din somnul iernii și să înceapă din nou să trăiască la întreaga lor capacitate.

Poezia se încheie cu o invitație adresată soarelui, de a ieși din nou pe cer și de a lumina lumea cu lumina sa strălucitoare. Autorul sugerează că soarele este un simbol al vieții și al speranței, care poate aduce oamenilor bucurie și fericire. El își exprimă dorința de a vedea din nou soarele strălucind pe cer și de a simți căldura sa, care poate aduce înapoi viața și optimismul în lume.

În concluzie, poezia „Ieşi, soare, ieşi” de Grigore Vieru este o meditație profundă asupra așteptării primăverii și a soarelui, care pot aduce cu sine lumină și speranță într-o lume întunecată și rece. Poezia este apreciată pentru mesajul său pozitiv și pentru capacitatea de a inspira oamenii să aștepte cu nerăbdare sosirea primăverii și a soarelui, care reprezintă simboluri ale vieții și ale speranței.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.

Ce influenta a avut poezia Ieşi, soare, ieşi de Grigore Vieru

Poezia „Ieşi, soare, ieşi” de Grigore Vieru a avut o influență semnificativă în literatura și cultura moldovenească și românească. Grigore Vieru este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți poeți din Republica Moldova și este considerat un simbol al promovării limbii române și a identității culturale a moldovenilor.

Această poezie a fost apreciată pentru optimismul său și pentru modul în care celebrează revenirea soarelui și speranța într-un viitor mai bun. În contextul istoric și cultural al Republicii Moldova, poeziile lui Vieru au avut un impact semnificativ în promovarea valorilor culturale și a identității românești în această regiune.

Grigore Vieru a fost, de asemenea, un apărător activ al limbii române și un susținător al drepturilor culturale ale românilor din Republica Moldova. Opera sa a influențat multe generații de cititori și scriitori și a rămas o sursă de inspirație pentru promovarea valorilor culturale românești în regiune și în afara ei.