George Toparceanu

Una dintre curiozitățile referitoare la poezia „Iepurele” de George Topârceanu este legată de faptul că aceasta este dedicată poetului Grigore Vieru, care a fost unul dintre cei mai cunoscuți poeți din Republica Moldova.

De asemenea, această poezie a fost tradusă în mai multe limbi străine și a fost inclusă în numeroase manuale școlare. În plus, stilul umoristic și satiric al poeziei a făcut ca aceasta să fie una dintre cele mai iubite și recitate poezii pentru copii în cadrul serbărilor școlare și a altor evenimente festive.


Vine iarna de la munte,
Peste ape face punte
Şi pe câmp fără hotar
Parcă presură zahar.
 
Uite, colo, moş Vasile,
C-un cojoc de zece chile
Şi cu flinta la spinare
A ieşit la vânătoare.
 
Dintr-un codru, din tufiş,
Iese-un iepure furiş
Şi cum scapă pe cărare…
Fuge ca o arătare…
 
Flinta face bum! iar moşu
Stă şi-şi freacă nasu roşu,
Şi-nciudat luleaua-şi muşcă;
Iepurele fuge puşcă.
 
Moşului îi vine-n minte
Ca să-i iasă înainte;
Fuga-n rariştea de tei:
Iepurele e hei-hei!
 
Ei, ce faci tu, moşulică,
Că n-ai împuşcat nimică?
Du-te-acasă binişor,
Că-i mai bine pe cuptor!

Rezumat extins al poeziei Iepurele de George Topârceanu

Poezia „Iepurele” scrisă de George Topârceanu este o creație literară pentru copii care prezintă aventurile unui iepure care încearcă să evadeze din ghearele vulpii. În încercarea sa de a scăpa, iepurele îi dăruiește acestuia o lecție de moralitate și de istețime.

Iepurele reușește să evadeze din ghearele vulpii prin intermediul unor trucuri ingenioase, cum ar fi simularea unui păianjen ce cădea din copac. În cele din urmă, iepurele reușește să ajungă acasă, unde este primit cu bucurie de familia sa și de prietenii săi.

Poezia este plină de simboluri și alegorii, iar mesajul său este acela de a încuraja copiii să găsească soluții ingenioase și să își folosească creativitatea pentru a depăși obstacolele vieții.

În concluzie, poezia „Iepurele” este o operă literară educativă și inspirațională pentru copii, care îi învață să fie isteți și să nu renunțe niciodată la lupta pentru libertate și dreptate.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.