Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Iedul” de Grigore Vieru este că a fost inclusă într-o selecție de poezii ale lui Grigore Vieru care au fost trimise în spațiul cosmic. În anul 2000, NASA a lansat în spațiu o sondă numită Stardust, care urma să colecteze mostre de praf cosmic și să le aducă pe Pământ pentru a fi analizate. În interiorul sondei au fost amplasate și câteva înregistrări ale diferitelor mesaje și sunete din întreaga lume, inclusiv o selecție de poezii ale lui Grigore Vieru, printre care se numără și „Iedul”.

Această acțiune a NASA a fost denumită „Proiectul Numele Tău în Cosmos” și a fost destinată să ofere oportunitatea oamenilor de a-și trimite numelele sau mesajele în spațiu. Grigore Vieru, ca unul dintre cei mai importanți poeți ai României, a fost ales să reprezinte cultura românească prin intermediul poeziilor sale. Astfel, poezia „Iedul” a fost inclusă în această selecție și a fost trimisă în spațiu, pentru a fi ascultată și admirată în afara granițelor terestre.

Acest fapt reprezintă un omagiu adus valorilor culturale și tradițiilor românești și evidențiază importanța poeziei lui Grigore Vieru în cultura universală.


Iedului îi cresc corniţe:
Două vârfuri de peniţe
Şi cu ele, ca băieţii,
Iscăleşte toţi pereţii.

Rezumat extins la poezia Iedul de Grigore Vieru

„Iedul” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, poet și prozator român, cunoscut pentru versurile sale pline de poezie și simbolism. Această poezie este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale sale, fiind citată și recitată în diverse ocazii și evenimente culturale.

În această poezie, iedul este personajul principal, simbolizând inocența și puritatea copilăriei. Poetul descrie cu o mare sensibilitate viața micului ied și legătura sa cu natura. El prezintă iedul ca pe un animal fragil și neajutorat, care este protejat și îngrijit de mama sa. Iedul își petrece viața într-un mediu natural, în care se simte în siguranță și se joacă cu alți iezii. Deși nu are griji sau responsabilități, iedul este conștient de fragilitatea și vulnerabilitatea sa și se bucură de fiecare moment al vieții sale.

Poezia „Iedul” este o meditație asupra fragilității umane și a nevoii de protecție și îngrijire în fața unui mediu ostil și neînțelegător. Ea reprezintă o apel la păstrarea inocenței și a purității interioare, indiferent de provocările și dificultățile vieții.

În plus, poezia „Iedul” a fost tradusă în mai multe limbi străine, fiind recunoscută și apreciată și la nivel internațional. Ea a fost inclusă în antologii de poezie românească și a devenit un simbol al valorilor culturale și tradițiilor românești.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.