Grigore Vieru poezii despre copilarie

Poezia „Iartă-mă” de Grigore Vieru este una dintre cele mai cunoscute poezii ale sale, care exprimă o stare de tristețe și regret pentru greșelile făcute în viață. Această poezie a fost scrisă într-un moment în care autorul se simțea deznădăjduit și trist din cauza faptului că a pierdut iubirea vieții sale și se confrunta cu probleme personale și de sănătate.

Poemul este scris într-un stil simplu și sincer, iar mesajul său este unul universal, care vorbește despre puterea iertării și a înțelegerii, indiferent de greșelile pe care le-am făcut. „Iartă-mă” este o rugăciune a autorului către Dumnezeu și o încercare de a-și cere iertare pentru greșelile sale, dar poate fi interpretată și ca o chemare către cei dragi să ne ierte și să ne accepte așa cum suntem.


Iartă-mă, ţi-e părul înălbit, cărunt,
Iartă-mă, pe lângă tine eu nu sunt.
Iartă-mă, cu ochii stai mereu la drum,
Iartă-mă, de-atâta timp nu ne văzum.

Rozele
Nu ţie, mamă, ţi le-am dus,
Pozele
Nu pe-ale tale-n rămi le-am pus,
Cântece
Nu pentru tine eu am scris,
Iartă-mă,
Pe alta o văzui în vis.

Iartă-mă, se duc ţipând cocoarele,
Iartă-mă, asfinte rece soarele,
Iartă-mă, e timpul nu ştiu cum grăbit,
Iartă-mă, nu îndeajuns eu te-am iubit.

Rozele
Nu ţie, mamă, ţi le-am dus,
Pozele
Nu pe-ale tale-n rămi le-am pus,
Cântece
Nu pentru tine eu am scris,
Iartă-mă,
Pe alta o văzui în vis.

Rezumat la poezia Iartă-mă, autor Grigore Vieru

Poezia „Iartă-mă” de Grigore Vieru este un cântec de iertare adresat unei persoane dragi. Autorul își cere iertare pentru greșelile sale și încearcă să își explice motivele pentru care a făcut anumite alegeri în viață.

El își exprimă regretul pentru faptul că a rănit-o și își dorește să se împace cu persoana dragă. În ciuda greșelilor sale, el îi spune că o iubește și își dorește să fie lângă ea.

Poezia este o declarație de iubire și de dorință de împăcare cu o persoană dragă. Autorul își exprimă cu sinceritate sentimentele și își cere iertare pentru greșelile sale, sperând că relația lor poate fi salvată prin iertare și iubire.

În ciuda lungimii sale scurte, poezia este plină de emoție și de trăiri intense, exprimând dorința profundă a fiului de a rămâne conectat la mama sa și de a menține legătura cu familia și cu rădăcinile sale. Aceasta este o temă comună în poezia lui Grigore Vieru, care își celebrează adesea dragostea față de pământul natal și față de familia și comunitatea sa.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.