vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Iarna” de Vasile Alecsandri este că a fost inclusă în manualul de limba și literatura română pentru clasa a V-a din Republica Moldova. Această poezie este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale lui Alecsandri, și este un exemplu clasic de poezie românească ce reflectă schimbările și emoțiile pe care le aduce cu sine sezonul rece.

În plus, această poezie a fost interpretată și pusă în scenă de către mulți actori și artiști români, fiind inclusă în diferite producții teatrale și cinematografice, ceea ce demonstrează faptul că această creație literară este apreciată și valorizată de publicul larg.


Din văzduh cumplita iarnă cerne norii de zăpadă,
Lungi troiene călătoare adunate-n cer grămadă;
Fulgii zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi,
Răspândind fiori de gheaţă pe ai ţării umeri dalbi.
 
Ziua ninge, noaptea ninge, dimineaţa ninge iară!
Cu o zale argintie se îmbracă mândra ţară;
Soarele rotund şi palid se prevede printre nori
Ca un vis de tinereţe printre anii trecători.
 
Tot e alb pe câmp, pe dealuri, împrejur, în depărtare,
Ca fantasme albe plopii înşiraţi se pierd în zare,
Şi pe-ntinderea pustie, fără urme, fără drum,
Se văd satele pierdute sub clăbuci albii de fum.
 
Dar ninsoarea încetează, norii fug, doritul soare
Străluceşte şi dezmiardă oceanul de ninsoare.
Iată-o sanie uşoară care trece peste văi…
În văzduh voios răsună clinchete de zurgălăi.

Rezumat extins la poezia Iarna de Vasile Alecsandri

Poezia „Iarna” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică asupra sezonului rece și a schimbărilor pe care aceasta le aduce cu sine.

Poezia începe cu o descriere a peisajului iernii, sugerând că acesta este un moment al liniștii și al reflectării interioare. Autorul subliniază faptul că iarna este un moment al tăcerii, al introspecției și al contemplării.

El continuă prin a face o legătură între iarnă și viață, sugerând că, asemenea anotimpului rece, viața are și ea momentele sale de tăcere și de contemplare. Poezia vorbește despre cum trecerea timpului poate distruge și uita aceste momente, iar mesajul său este unul de avertizare și de apreciere a valorilor esențiale ale existenței noastre.

În final, poetul ajunge la concluzia că iarna este o parte integrantă a ciclului vieții și că trebuie să învățăm să o prețuim și să o acceptăm, alături de toate celelalte momente ale existenței noastre.

În ansamblu, poezia „Iarna” este o meditație profundă asupra sezonului rece și a schimbărilor pe care aceasta le aduce cu sine. Poezia este plină de simboluri și metafore, iar mesajul său este unul de recunoștință și de contemplare asupra existenței noastre și a valorilor esențiale ale vieții noastre.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.