vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Ian sui, leleo …” de Vasile Alecsandri este că aceasta este o baladă populară moldovenească adusă în atenția publicului larg de către autor. Alecsandri a fost unul dintre primii scriitori români care a călătorit prin Moldova și a colectat folclorul local, inclusiv cântecele populare, care au inspirat multe dintre poeziile sale.

În plus, această poezie a fost pusă pe muzică și a fost interpretată de către diferiți artiști și coruri, devenind un exemplu clasic de poezie românească care reflectă schimbările și emoțiile pe care le aduce cu sine sezonul rece.


„Ian sui, leleo, în cel măr dulce
Sa vezi badea cum se duce
Cu chica nepieptănată,
Cu năframa nespălată,
Cu faţa nesărutată”.
„Vin’, bădiţă, înapoi,
Mai vin’, dragă, pe la noi,
Chica pieptăna-ţi-oi,
Năframa spăla-ţi-oi,
Faţa săruta-ţi-oi”.

Rezumat extins la poezia „Ian sui, leleo …” de Vasile Alecsandri

Poezia „Ian sui, leleo…” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică asupra ciclurilor naturii și asupra fragilității umane în fața acestora.

Poezia începe cu o descriere a iernii și a frigului care o însoțește, sugerând că acesta este un moment de introspecție și de contemplare. Autorul subliniază faptul că iarna este un timp al fragilității și al vulnerabilității umane, iar mesajul său este unul de avertizare și de a ne reaminti de importanța pregătirii și a protejării noastre în fața sezonului rece.

El continuă prin a face o legătură între iarnă și ciclurile naturii, sugerând că toate lucrurile în natură sunt trecătoare și ciclice. Poezia vorbește despre cum frumusețea naturii poate fi înlocuită rapid de distrugere și de decadere, iar mesajul său este unul de a ne reaminti de importanța protejării și a conservării resurselor naturale.

În final, poetul ajunge la concluzia că viața umană este fragilă și trecătoare, iar aceasta trebuie să fie prețuită și apreciată la adevărata ei valoare. El subliniază faptul că fiecare moment al vieții noastre este important și că trebuie să fim conștienți de trecerea timpului și a schimbărilor din lumea înconjurătoare.

În ansamblu, poezia „Ian sui, leleo…” este o meditație profundă asupra ciclurilor naturii și a fragilității umane în fața acestora. Poezia este plină de simboluri și metafore, iar mesajul său este unul de recunoștință și de contemplare asupra existenței noastre și a valorilor esențiale ale vieții noastre.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.