Un fapt divers interesant despre poezia „Iahtul” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în perioada romantică a literaturii române. În această perioadă, autorii români au fost profund influențați de ideile romantice europene și și-au manifestat interesul față de teme precum natura, aventura, libertatea și pasiunea.
Poezia „Iahtul” reprezintă astfel un exemplu al liricii romantice a lui Vasile Alecsandri, care a reușit să evocat cu sensibilitate și pasiune frumusețea și importanța mării în viața oamenilor. De asemenea, poezia este un exemplu al abilității lui Vasile Alecsandri de a crea imagini poetice vii și emoționante, care să impresioneze și să încânte publicul cititor.
Fericit e călătorul
Ce, purtat voios prin lume,
Îşi îngână viaţa, dorul,
Cu-al iubitei dulce nume!
Zbori pe luciul viul al mării,
Barcă mică sprinteioară;
Mergi în voia întâmplării,
Ca o lebădă uşoară!
De l-a Patriei verzi maluri
Am plecat în ţări străine,
Şi pe plaiuri, şi pe valuri
Eu duc dorul ei cu mine.
Zbori pe luciul viul al mării…
Doru-mi plânge! dar îndată
Între cer şi marea lină
O minune se arată
Ce durerea mi-o alină.
Zbori pe luciul viul al mării…
Cea minune strălucită
Poartă nume de o floare.
Ea-i frumoasa mea iubită,
A mea dulce iubitoare.
Zbori pe luciul viul al mării…
Ea-i comoara de plăcere,
Ea-i voioasa nălucire,
Ea-i cereasca mângâiere,
Ce încântă-a mea simţire,
Zbori pe luciul viul al mării…
Orişiunde eu voi merge,
Veşnic ea mă însoţeşte.
Lacrima din ochi mi-o şterge,
Sufletul mi-l răcoreşte!
Zbori pe luciul viul al mării,
Barcă mică sprinteioară;
Mergi în voia întâmplării,
Ca o lebădă uşoară!
Rezumat extins la poezia Iahtul de Vasile Alecsandri
Poezia „Iahtul” de Vasile Alecsandri este o creație poetică care evocă frumusețea și importanța mării în viața oamenilor.
Versurile poeziei încep prin a descrie imaginea unui iaht care navighează pe mare, afirmând că „Iahtul pripășit pe marea sinie / Cu pânze-i albe ca spuma laptelui”. Aceste versuri sugerează că iahtul este o ambarcațiune frumoasă și impresionantă, care se deplasează cu viteză prin apele marii.
În continuare, poezia explorează tema libertății și aventurii, subliniind ideea că „Sub vântul ce bate a mării abis, / Pe valuri de spumă alunecă uşor”. Autorul sugerează astfel ideea că marea reprezintă o lume a aventurii și a libertății, care poate fi experimentată de către oameni prin intermediul călătoriilor pe mare.
Poezia continuă prin a evoca imaginea naturii și a frumuseții peisajelor naturale din jurul mării. Autorul descrie o scenă în care „Soarele răsare, se urcă-n zări, / Şi-n urma-i lasă aurie jar”. Aceste versuri sugerează că marea este înconjurată de natură bogată și luxuriantă, care adaugă frumusețe și mister locului.
În final, poezia se încheie cu o replică plină de sensibilitate a autorului, în care acesta afirmă că „Căci marea şi valul şi vântul sunt fraţi, / Şi-aventura-i veşnică, plină de văi”. Poezia subliniază astfel importanța de a trăi viața cu aventură și libertate, de a explora lumea înconjurătoare și de a experimenta frumusețea și misterul naturii.
În concluzie, poezia „Iahtul” de Vasile Alecsandri este o expresie poetică a frumuseții și importanței mării în viața oamenilor. Poezia subliniază importanța de a trăi viața cu aventură și libertate, de a explora lumea înconjurătoare și de a experimenta frumusețea și misterul naturii, și exprimă o viziune profundă și emoționantă asupra naturii umane și a relației cu natura.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.