Un fapt interesant despre poezia Hora Unirii de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă pentru a celebra un eveniment istoric important: Unirea Principatelor Române din 1859. Alecsandri a fost un susținător activ al acestui proces de unificare, iar poezia sa a devenit ulterior un simbol al momentului istoric. În plus, Hora Unirii a fost cântată la un moment dat în fiecare zi la Ateneul Român din București, în semn de omagiu pentru acest moment crucial în istoria națională.
Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăţiei
Pe pământul României!
Iarba rea din holde piară!
Piară duşmănia-n ţară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori şi omenie!
Măi muntene, măi vecine,
Vină să te prinzi cu mine
Şi la viaţă cu unire,
Şi la moarte cu-nfrăţire!
Unde-i unul, nu-i putere
La nevoi şi la durere.
Unde-s doi, puterea creşte
Şi duşmanul nu sporeşte!
Amândoi suntem de-o mamă,
De-o făptură şi de-o samă,
Ca doi brazi într-o tulpină,
Ca doi ochi într-o lumină.
Amândoi avem un nume,
Amândoi o soartă-n lume.
Eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate,
În noi doi un suflet bate!
Vin’ la Milcov cu grăbire
Să-l secăm dintr-o sorbire,
Ca să treacă drumul mare
Peste-a noastre vechi hotare,
Şi să vadă sfântul soare
Într-o zi de sărbătoare
Hora noastră cea frăţească
Pe câmpia românească!
Rezumat extins la poezia Hora Unirii de Vasile Alecsandri
Poezia „Hora Unirii” de Vasile Alecsandri este un imn al idealurilor revoluţionare şi al luptei pentru unitatea poporului român în timpul Revoluţiei de la 1848. În acest poem, Alecsandri face o descriere a evenimentelor de la Blaj, unde a avut loc Adunarea Naţională din 3/15 mai 1848, eveniment care a reprezentat un moment important în lupta pentru independenţa şi unitatea poporului român.
Poezia are o structură specifică baladelor populare, fiind alcătuită din 16 strofe cu rima încrucişată. Fiecare strofă conţine patru versuri şi este formată dintr-o secvenţă narativă şi o secvenţă lirică. Prima parte a strofei descrie evenimentele de la Blaj, iar a doua parte exprimă sentimentele de mândrie şi speranţă ale poporului român.
În poezie sunt evocate figuri importante ale Revoluţiei de la 1848, precum Avram Iancu şi Horia, şi sunt descrise momente-cheie ale luptei pentru libertate şi unitate naţională, precum semnarea proclamaţiei de la Blaj şi întâlnirea dintre Avram Iancu şi Ştefan cel Mare.
De-a lungul poeziei, Alecsandri pune accentul pe ideea de unitate şi solidaritate a poporului român, subliniind importanţa luptei împotriva opresiunii şi a tiraniei. Prin intermediul simbolurilor şi imaginilor evocate, poetul creează o atmosferă de înălţare şi entuziasm, subliniind importanţa aspiraţiilor poporului român spre libertate şi independenţă.
În final, poezia „Hora Unirii” de Vasile Alecsandri reprezintă un apel la mobilizare şi o chemare la acţiune în vederea atingerii idealurilor de libertate, unitate şi independenţă ale poporului român.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.