Un fapt interesant despre poezia „Groza” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost considerată o capodoperă a poeziei romantice românești. Prin descrierea detaliată a furtunii și a impactului acesteia asupra oamenilor și a mediului, poetul a creat o atmosferă dramatică și emoționantă care a impresionat cititorii. Poezia a fost foarte apreciată în timpul vieții lui Alecsandri și a devenit una dintre cele mai cunoscute creații lirice din literatura română. De-a lungul timpului, poezia a fost interpretată și adaptată pe muzică de mulți artiști români și a devenit o piesă populară în repertoriul muzical românesc.
Galben ca făclia de galbenă ceară
Ce aproape-i ardea,
Pe-o scândură veche, aruncat afară,
De somnul cel veşnic Groz-acum zăcea;
Iar după el nimeni, nimeni nu plângea!
Poporul împrejuru-i trist, cu-nfiorare,
La el se uita.
Unii făceau cruce; alţii, de mirare,
Cu mâna la gură capul clătina
Şi-ncet, lângă dânsul, îşi şopteau aşa:
El să fie Groza cel vestit în ţară
Şi-n sânge-ncruntat!
El să fie Groza, cel ce ca o fiară,
Fără nici o grijă de negrul păcat,
A stins zile multe şi lege-a călcat!
Un moşneag atunce, cu o barbă lungă,
La Groza mergând,
Scoase doi bani netezi din vechea sa pungă,
Lângă mort îi puse, mâna-i sărutând,
Mai făcu o cruce şi zise plângând:
Oameni buni! an iarnă bordeiu-mi arsese,
Şi pe-un ger cumplit
Nevasta-mi cu pruncii pe câmp rămăsese.
N-aveam nici de hrană, nici ţol de-nvelit,
Şi nici o putere! eram prăpădit!
Nu aşteptam altă din mila cerească
Decât a muri,
Când creştinul ista, Domnu-l odihnească!
Pe-un cal alb ca iarna în deal se ivi
Ş-aproape de mine calul îşi opri.
Nu plânge, îmi zise, n-ai grijă, române,
Fă piept bărbătesc;
Na, să-ţi cumperi haine, şi casă, şi pâine…
Şi de-atunci copiii-mi ce-l tot pomenesc,
Oameni buni! de atunce în tihnă trăiesc.
Şi, sărutând mortul, bătrânul moşneag
Oftă şi se duse cu-al său vechi toiag.
Iar poporu-n zgomot strigă, plin de jale:
Dumnezeu să ierte păcatele sale!
Rezumat extins la poezia Groza de Vasile Alecsandri
Poezia „Groza” de Vasile Alecsandri este o creație lirică ce descrie o furtună puternică care lovește o zonă rurală din Moldova. Prin intermediul versurilor sale, poetul evocă imaginea puternică și dramatică a furtunii și subliniază impactul acestui fenomen natural asupra oamenilor și a mediului înconjurător.
Poezia începe cu o descriere a naturii liniștite și a liniștei care domnește în sat. De-a lungul poeziei, poetul descrie modul în care furtuna se apropie și își face simțită prezența, subliniind puterea și intensitatea acestui fenomen natural. Alecsandri folosește imagini puternice pentru a evoca vântul puternic, fulgerele și tunetele care lovește satul, iar descrierile sale creează o atmosferă de frică și de teamă în rândul oamenilor.
În partea a doua a poeziei, poetul explorează impactul furtunii asupra naturii și a oamenilor, subliniind distrugerea și haosul pe care aceasta le provoacă. De-a lungul poeziei, Alecsandri descrie cum copacii sunt smulși din rădăcini, animalele sunt speriate și oamenii se adapostesc îngroziți în casele lor. În acest mod, poetul evidențiază vulnerabilitatea umană în fața puterii naturii și subliniază nevoia de a ne adapta la schimbările naturale.
În final, poetul exprimă o profundă admirație pentru frumusețea și puterea naturii și subliniază importanța respectării și protejării acesteia. Prin intermediul acestei poezii, Vasile Alecsandri transmite un mesaj puternic despre frumusețea și puterea naturii, precum și despre vulnerabilitatea umană în fața acestui fenomen.
Un fapt divers interesant despre poezia „Groza” este că aceasta a fost una dintre primele creații lirice care a evocat puterea și impactul furtunilor în cultura română. Poezia a avut un impact puternic asupra literaturii românești și a reprezentat o schimbare semnificativă în stilul de scriere al poeților din acea perioadă. De asemenea, poezia a fost interpretată și adaptată pe muzică de mulți artiști români, ceea ce a ajutat la popularizarea ei în rândul publicului larg și la creșterea influenței culturale a literaturii românești.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.