Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Greieraşul” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în anul 1964, în timpul perioadei sovietice din Republica Moldova. În acea perioadă, libertatea artistică și literară era limitată și supusă cenzurii, iar poeții și scriitorii erau adesea nevoiți să își adapteze creațiile la normele și cerințele regimului comunist.

Cu toate acestea, poezia „Greieraşul” a reușit să fie publicată și apreciată de publicul larg, datorită tonului său nostalgic și melancolic și a temelor universale pe care le abordează. Poezia a fost inclusă în mai multe antologii și volume de literatură română și moldovenească, fiind considerată o capodoperă a poeziei contemporane.

Grigore Vieru este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați poeți din Republica Moldova și din întreaga lume românească. El a scris numeroase poezii și cărți, care sunt recunoscute pentru sensibilitatea, eleganța și profunzimea lor. Lucrările sale sunt considerate o comoară a culturii moldovenești și românești și au fost distinse cu numeroase premii și onoruri.


Greieraşul a cântat,
Cri-cri-cri,
La un chef la împărat,
Cri-cri-cri.

Şi-a adus acasă-n sat,
Cri-cri-cri,
Scripca plină cu păsat,
Cri-cri-cri.

Dar în zori cel împărat,
Vai-vai-vai,
A venit după păsat,
Vai-vai-vai.

Căci atunci când i 1-a dat,
Vai-vai-vai,
Împăratul era beat,
Vai-vai-vai.

Rezumat extins la poezia Greieraşul de Grigore Vieru

Poezia „Greieraşul” de Grigore Vieru este o meditație profundă despre trecerea timpului și fragilitatea vieții. Poezia este structurată în trei strofe a câte patru versuri fiecare și are un ton nostalgic și melancolic.

În prima strofă, poetul descrie un greieraș care își cântă melodia pe o frunză. El se gândește la trecerea timpului și la fragilitatea vieții și își imaginează că greierașul cântă pentru a-și marca prezența în lume, pentru a-și lăsa amprenta în timp.

În a doua strofă, poetul se gândește la felul în care oamenii trec prin lume și își lasă amprenta în istorie. El se întreabă dacă oamenii reușesc să facă o diferență în lume sau dacă viața lor este doar un zgomot trecător, la fel ca și cântecul greierașului.

În a treia strofă, poetul concluzionează că viața este scurtă și fragilă și că trebuie să o trăim într-un mod plin de sens și semnificație. El își exprimă dorința de a lăsa o amprentă în lume și de a fi amintit după ce va pleca din această lume.

În ansamblu, poezia „Greieraşul” de Grigore Vieru este o meditație profundă despre fragilitatea vieții și trecerea timpului. Poezia ne îndeamnă să trăim fiecare clipă la maximum și să încercăm să lăsăm o amprentă în lume, astfel încât să fim amintiți după ce vom pleca. Ea ne reamintește că viața este scurtă și că trebuie să o prețuim în fiecare moment, pentru că nu știm când va veni momentul despărțirii.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.