Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Greieraşul, a doua variantă” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în anul 1988 și a fost inclusă în volumul „Cântec de unire”, publicat în același an. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații literare ale lui Grigore Vieru și a fost inclusă în multe antologii și volume de literatură română și moldovenească.

De-a lungul anilor, poezia „Greieraşul, a doua variantă” a fost interpretată și analizată în diferite feluri, fiind considerată o meditație poetică despre timp, natură și condiția umană. Poezia este considerată a fi una dintre cele mai reprezentative creații literare ale lui Grigore Vieru și a fost apreciată pentru sensibilitatea și forța sa poetică.

Grigore Vieru este unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori ai literaturii moldovenești și românești. El a scris multe poezii și proză, care sunt recunoscute pentru originalitatea, sensibilitatea și profunzimea lor. Lucrările sale sunt considerate a fi unele dintre cele mai reprezentative opere ale literaturii moldovenești și românești și au influențat în mod semnificativ dezvoltarea literaturii și culturii în Moldova și România.


Cântă-un greier din aripă,
Greieraş, nu ţârâi,
Mama s-a culcat pe-o clipă
Şi o poţi trezi, Cri-cri!

Greieraşul fără casă:
„Uite nu mai ţârâi, jur,
Dar şi frunza să nu cadă,
De ce cade ea, zur-zur?”

Rezumat extins la poezia Greieraşul, a doua variantă de Grigore Vieru

Poezia „Greieraşul, a doua variantă” de Grigore Vieru este o meditație poetică despre trecerea timpului și despre condiția umană. Poezia este structurată în două strofe a câte opt versuri fiecare și are un ton introspectiv și contemplativ.

În prima strofă, poetul ne prezintă imaginea unui greieraș care cântă în grădină într-o noapte de vară. El ne arată că această melodie este un simbol al trecerii timpului și că ea ne amintește de frumusețea și efemeritatea vieții.

În a doua strofă, poetul continuă să mediteze asupra trecerii timpului și a condiției umane. El ne prezintă imaginea unui bătrân care stă pe o bancă într-o grădină și care își amintește de trecutul său. Poetul ne arată că trecutul este o parte importantă a vieții noastre și că trebuie să ne amintim de el și să-l prețuim.

În ansamblu, poezia „Greieraşul, a doua variantă” de Grigore Vieru este o meditație poetică despre trecerea timpului și despre condiția umană. Poezia ne arată că viața este trecătoare și că toate lucrurile se schimbă, dar că trebuie să prețuim fiecare moment și să ne bucurăm de frumusețea vieții.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.