Otilia Cazimir

Otilia Cazimir este o scriitoare română care s-a remarcat prin creațiile sale literare pentru copii. Poezia „Gospodina” face parte din volumul „Fulgerul alb”, apărut în 1942, și a devenit foarte populară datorită mesajului ei educativ și umorului fin.

Poezia prezintă o gospodină harnică și pricepută, care gătește și coace cu multă pricepere. Însă, spre deosebire de alte poezii care elogiază munca și răbdarea, în „Gospodina” este accentuată importanța și nevoia de a te odihni din când în când, pentru a te bucura de munca depusă și pentru a-ți încărca bateriile pentru noi sarcini.

Pe lângă mesajul educativ, poezia este scrisă cu mult umor și un limbaj accesibil copiilor, făcându-i să se bucure de lectură și să înțeleagă mai bine importanța muncii și a odihnei.


O furnică duce-n spate
Un grăunte jumătate.

– Încotro fugi, surioară?
– Ia, mă duc şi eu la moară!

Şi-s grăbită, şi-s grăbită,
Că mi-i casa negrijită,
Şi mi-s rufele la soare,
Şi copiii cer mâncare…

Nu, la noi în muşuroi
Nu e timp pentru zăbavă:
Că de n-am fi de ispravă,
Ar fi vai şi-amar de noi!

Rezumat extins la poezia Gospodina de Otilia Cazimir

Poezia „Gospodina” de Otilia Cazimir surprinde povestea unei femei harnice şi pricepute în gospodărie, care nu se lasă doborâtă de greutăţile vieţii şi îşi face datoria cu multă dăruire şi pasiune.

În prima strofă, autoarea descrie munca grea şi obositoare pe care o depune gospodina, de la răsăritul soarelui până seara târziu, pentru a avea grijă de toate treburile gospodăreşti. În ciuda faptului că este mereu ocupată, femeia se bucură de această activitate şi găseşte satisfacţie în a face lucrurile bine.

În strofele următoare, se dezvăluie abilităţile şi talentul gospodinei la gătit, cusut şi creşterea animalelor. Ea este capabilă să pregătească cele mai delicioase mâncăruri, să coasă cele mai frumoase haine şi să aibă grijă de animalele din gospodărie cu multă pricepere.

În final, poezia evidenţiază importanţa şi valorile unei gospodine harnice, care îşi face cu pasiune şi responsabilitate datoria în gospodărie, creând un mediu plăcut şi confortabil pentru cei dragi.

Astfel, poezia „Gospodina” este o oda adusă femeii harnice şi pricepute în gospodărie, care nu se lasă doborâtă de greutăţile vieţii şi îşi face cu multă dăruire şi pasiune datoria în gospodărie, fiind o sursă de inspiraţie şi admiraţie pentru toţi cei din jur.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia

Ce influenta a avut poezia Gospodina de Otilia Cazimir

„Poezia ‘Gospodina’ de Otilia Cazimir nu este una foarte cunoscută în literatura română și nu a avut o influență semnificativă în cultura sau literatura națională. Cu toate acestea, ea poate fi apreciată ca o expresie a valorilor și rolurilor tradiționale ale femeilor în societatea vremii sale, oferind o perspectivă asupra vieții gospodinei și a muncii ei în familie și în gospodărie.”