vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Gondoleta” de Vasile Alecsandri este că a fost publicată pentru prima dată în anul 1865 în volumul său de poezii intitulat „Doine și lăcrămioare”. Această poezie a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Alecsandri și a fost inclusă în diverse antologii și cărți de poezie. Poezia a fost adesea interpretată ca o expresie a iubirii pentru natură și pentru frumusețea lumii înconjurătoare. Astăzi, poezia este încă studiată în școli și universități din România și este considerată o capodoperă a literaturii românești.


Cu Niniţa-n gondoletă
Când mă plimb încetişor,
Trecătorul din Piaţetă
Ne priveşte-oftând de dor,
Atunci cerul se-nsenină,
Lucind vesel l-amândoi,
Şi Adriatica s-alină,
Se alină pentru noi.
 
În laguna de ne place
A pluti pe-a mării val,
Pentru noi Siroco tace
Pe-a lui Lido verde mal,
Şi sub lunga să lopată
Gondoleta saltă lin,
Cu Niniţa legănată
Legănată pe-al meu sân.
 
Mână vesel, lopătare,
De la Lido la San-Marc.
Ia de-alung Canalul Mare
Ce se-ndoaie ca un arc.
Mergi cât draga mea Niniţa,
Stând la pieptu-mi înfocat,
Mi-a dat dulcea să guriţă,
Mi-a dat dulce sărutat.
 
Cât va fi în ceruri luna,
Cât va fi senin pe cer,
La Gindeca, spre lagună,
Zbori, voinice gondolier.
Du-ne, Toni, în liniştire
Pân’ ce, stând gondola ta,
Viaţa noastră de iubire
Cu iubire va-nceta!

Rezumat extins la poezia Gondoleta de Vasile Alecsandri

Poezia „Gondoleta” de Vasile Alecsandri este o creație lirică care exprimă frumusețea și liniștea serii petrecute într-o gondolă, navigând pe apă. Poezia este compusă dintr-o singură strofă de opt versuri și este caracterizată de un ritm lent și melancolic.

În poezie, Alecsandri descrie o plimbare cu gondola pe un canal, în timpul căreia se bucură de peisajul liniștit și de apusul soarelui. El folosește imagini poetice puternice pentru a ilustra frumusețea și liniștea acestei experiențe, cum ar fi imagini ale undelor care se unduiesc pe apă și ale licuricilor care se reflectă în apă.

Alecsandri vorbește despre frumusețea acestei plimbări ca fiind una de neuitat, care poate aduce o stare de liniște și armonie în suflet. El afirmă că această experiență este una profundă și deosebită, care nu poate fi descrisă în cuvinte.

În concluzie, poezia „Gondoleta” de Vasile Alecsandri este o creație lirică profundă, care exprimă într-un mod emoționant frumusețea și liniștea serii petrecute într-o gondolă, navigând pe apă. Poezia transmite un mesaj puternic despre importanța de a trăi în prezent și de a se bucura de frumusețea lumii din jurul nostru. Stilul său poetic, plin de imagistică puternică și de ritm lent, face din această poezie o capodoperă a literaturii românești și o creație lirică care rămâne relevantă și emoționantă și astăzi.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Gondoleta de Vasile Alecsandri

„Poezia ‘Gondoleta’ de Vasile Alecsandri este una dintre creațiile sale mai puțin cunoscute și mai puțin influente. Deși Alecsandri este recunoscut pentru alte poezii și lucrări importante care au contribuit semnificativ la literatura română, ‘Gondoleta’ este mai puțin reprezentativă și nu a avut un impact notabil în sfera culturală sau literară a epocii sale.”