Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Glasul” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în timpul regimului comunist din Republica Moldova. În acea perioadă, opoziția la regim era reprimată și libertatea de exprimare era limitată. Poezia lui Vieru, cu toate acestea, a reușit să transmită un mesaj puternic de iubire și pasiune, care a rezonat cu oamenii și a devenit un simbol al libertății și al speranței.

De asemenea, este interesant de menționat faptul că poezia „Glasul” a fost setată pe muzică și a devenit un cântec popular în Republica Moldova. Cântecul a fost interpretat de mulți artiști și a devenit unul dintre cele mai populare cântece de dragoste din literatura și muzica moldovenească.

Poezia „Glasul” este considerată o capodoperă a poeziei lui Grigore Vieru și este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate poezii din literatura moldovenească. Mesajul puternic de iubire și de speranță transmis de poezie a rămas relevant și astăzi și a inspirat și emoționat oamenii din Republica Moldova și din întreaga lume.


Mi-au căzut nişte lacrimi
În sânge. De aceea
Sângele meu
Are gustul sărat.
A fost omorâtă
Mioara Baladei.
Pe urmele sângelui ei
Graniţa au tras.
Zadarnic avea
Glas năzdrăvan.
Pentru cine oare
Gura să nu-i mai tacă?!
Acum vor şi pastorului
Viaţa să-i ia.
Pentru că a fost
Martorul crimei.
Chiar ceilalţi doi fraţi ai mei
S-ar putea
Să nu mai vadă apusul de soare.
S-ar putea să plecăm
Cu toţii.
Abia atunci vedea-veţi
Că nu-s, că lipsesc,
Încălzindu-vă desperaţi
Pe reşoul sârmei ghimpate
Ceaiul răsăritean.
Abia atunci veţi auzi
Înfricoşătorul glas
Al pustiului nemărginit.

Rezumat extins la poezia Glasul de Grigore Vieru

Poezia „Glasul” de Grigore Vieru este o meditație poetică despre iubirea și dorința de a fi alături de persoana iubită. Poezia își propune să exploreze natura profundă a iubirii și a pasiunii și să ofere o reflecție asupra puterii lor de a influența viețile noastre.

Poezia începe cu o imagine a poetului care aude vocea persoanei iubite, un glas care îi umple sufletul de emoție și de dorință. Poetul descrie puterea acestei voci de a-l face să se simtă în viață și de a-i oferi o nouă perspectivă asupra lumii.

În continuare, poetul vorbește despre puterea iubirii și a pasiunii de a-l face pe om să se simtă viu și de a-i oferi o sensibilitate și o profunzime noi. El subliniază faptul că iubirea este o forță care depășește orice bariere și obstacole și care poate învinge chiar și moartea.

În final, poetul își exprimă dorința de a fi alături de persoana iubită și subliniază faptul că această iubire îi oferă puterea și motivația de a merge mai departe în viață. El subliniază faptul că iubirea și pasiunea sunt forțe care ne aduc bucurie și ne inspiră să trăim viața la maximum.

În concluzie, poezia „Glasul” de Grigore Vieru este o meditație poetică asupra iubirii și a dorinței de a fi alături de persoana iubită. Poezia oferă o reflecție profundă asupra puterii iubirii și a pasiunii de a ne face să simțim vii și de a ne oferi o nouă perspectivă asupra lumii. Ea subliniază faptul că iubirea este o forță puternică și că aceasta poate depăși orice obstacol și aduce bucurie și inspirație în viața noastră.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.